Høyre avviser forhandlinger om handlingsregelen

Høyre kommer ikke til å bruke mer penger enn handlingsregelen tillater, fastslår nestleder Jan Tore Sanner. Heller ikke Venstre og KrF lar seg lokke utpå av Frp.

VIL IKKE FORHANDLE: Nestleder Jan Tore Sanner på talerstolen under Høyres landsmøte.
  • NTB
Publisert:

– Nei, handlingsregelen ligger fast. Fremskrittspartiet og de to andre partiene på borgerlig side vet hvor Høyre står, både når det gjelder hvor mye penger som kan brukes og hvordan pengene skal brukes, sa Sanner til NRKs Politisk kvarter mandag morgen.

Uttalelsen var svar på gjentatte spørsmål fra programlederen om Høyre kan forhandle med Fremskrittspartiet om rammene for den økonomiske politikken. Heller ikke Venstre eller Kristelig Folkeparti er villig til å sette rammene handlingsregelen setter for oljepengebruk, i spill ved eventuelle regjeringsforhandlinger denne høsten.

– For Venstre er det helt avgjørende med en økonomisk ansvarlig politikk. De overordnede rammene for handlingsregelen kan ikke være gjenstand for forhandlinger, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

– Ikke smart å låse seg

Frp-leder Siv Jensen svarte raskt at det skal forhandles om alle politikkområder etter valget, også om den økonomiske politikken. Hun fastslår at det «er rett og slett ikke smart» å låse seg til en regel som sier at en regjering ikke kan bruke mer enn fire prosent av oljefondet.

– Høyre og Fremskrittspartiet kommer raskt til å bli enige om å føre en ansvarlig økonomisk politikk, men vi håper å få med oss Høyre på å investere offensivt. I så fall kommer ikke handlingsregelen til å ligge fast, sa Frp-lederen.

Sanners uttalelser samsvarer med partileder Erna Solbergs i helga, og kan oppfattes som et forsøk fra Høyre på å ta brodden av kritikken fra Ap-leder og statsminister Jens Stoltenberg om full splittelse på borgerlig side om «bunnplanken i den økonomiske politikken».

– Høyre taper ganske mange stemmer om dagen, og grunnen er at partiet skaper forvirring rundt det som normalt har vært viktig, nemlig å være ryddig i den økonomiske politikken, sa Stoltenberg.

Alle vil investere mer

Alle de fire partiene er imidlertid enige om at det er stort rom for å vri oljepengebruken fra dagens profil, selv om fireprosentgrensen synes hellig for alle andre enn Frp. De vil «investere for framtida» – veier, jernbane, utdanning og forskning – elementer som kan danne vekstgrunnlag for norsk næringsliv etter at oljen har tatt slutt.

Kristelig Folkeparti vedtok på sitt landsmøte denne våren at handlingsregelen skal ligge fast, men ga seg selv handlingsrom til i større grad å skille mellom drift og investeringer enn i dag. Partiet vil ha større investeringer i infrastruktur, utdanning, forskning og utvikling.

– Det er helt nødvendig å diskutere hva oljepengene faktisk går til, sier nestleder og finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen til NTB.

– I den grad vi skal åpne for endringer, må det skje innenfor handlingsregelens rammeverk og med utgangspunkt i hvordan vi skal gjøre norsk økonomi mindre oljeavhengig – ikke mer, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

LES OGSÅ:

  • Solberg: – Høyre vil følge handlingsregelen
  • Frp: Ikke sikkert det er lurt å skru igjen krana
  • Sjeføkonom: Blå regjering blir skuffelse
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Venstre åpen for en tredje vei til makt

  2. Fortsetter på mandag

  3. Frp vil ha stortingsmeldingom handlingsregelen

  4. Dette kommer de borgerlige til å krangle om

  5. Venstre og KrF går for budsjettløsning