- Dette er det mulige skuddet for baugen for hele europrosjektet

Italias sjokkvalg setter hele eurosamarbeidet i fare, mener sjeføkonom.

SPÅR TRØBBEL: Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen frykter at Italia får trøbbel med å stå på egne ben etter valget denne uken.
Publisert:

- Italienerne er i ferd med å kaste kortene før de kan høste fruktene av innstrammingene.

Det sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til E24.

Tirsdag morgen har Andreassen - som lenge har vært en av de største optimistene på eurosamarbeidets vegne - snudd. Nå ser han dystert på situasjonen.

- Dette er det mulige skuddet for baugen for hele europrosjektet, sier Andreassen.

Gedigen overraskelse

Valgresultatet i Italia ligger an til å bli en mulig hodepine for finansmarkedet, som tirsdag morgen står overfor det verst tenkelig scenarioet.

De foreløpige resultatene gir varsel om politisk kaos.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen håper finansmarkedenes strafferekasjon kan redde Italia.

I underhuset kniver Femstjernebeveglsen under ledelse av komiker Beppe Grippo med sentrum-venstrealliansen under ledelse av Pier Luigi Bersani om å være størst.

Foreløpig ser det ut til å skille noen tusen stemmer mellom dem. Begge partiene har fått rundt 25,5 prosent av stemmene.

Det italienske valgssystemet er ordnet slik at den største politiske blokken automatisk blir tilkjent 55 prosent av plassene i Underhuset.

Selv om Silvio Berlusconis parti er et godt stykke bak de to andre, har den tidligere statsministeren støtte fra flere mindre partier, noe som gjør at Berlusconi også er med i kampen om å sikre seg flertallet i underhuset.

Ifølge Financial Times har Bersanis sentrum-venstrealliansemed 29,62 prosent av stemmene - inkludert støtte fra mindre partier - mens Berlusconis allianse kan stable på bena 29,1 prosent av stemmene.

Berlusconis mangeårige støttespiller, Angelino Alfano, sier resultatet er for jevnt til å avgjøre, og ber innenriksdepartementet fortsette fintellingen.

Les også: Valgthrilleren fortsetter i Italia

Men i overhuset (senatet) ble resultatet et annet. Der får Bersani og tidligere statsminister Mario Monti kun 143 seter, noe som er vesentlig mindre enn de 158 setene som er nødvendig for å ha flertall.

Flertallet har Femstjernersbevegelsen under ledelse av komikeren Beppe Grillo og tidligere statsminister Silvio Berlusconis sentrum-høyreallianse.

- Man er avhengig av begge kamrene for å fatte vedtak. Nå blir det opp til presidenten å danne en regjering, eller skrive ut nyvalg, sier Andreassen.

Les også: Disse kniver om makten i Italia

- Verre enn Hellas

Men Andreassen ser få muligheter for at det er mulig å etablere en styringsdyktig regjeringen med dette valgresultatet. Dermed kan det gå mot nyvalg, slik det gjorde i Hellas i fjor.

Han mener imidlertid situasjonen i Italia er langt mer alvorlig enn situasjonen var da grekerne ikke klarte å velge frem en ny regjering i mai i fjor.

- Det mest alvorlige i Italia er ikke at det ikke er flertall for en ny regjering. Det alvorlige er at italienerne har sagt nei til å holde seg på den smale sti, mens det er uklart hva de har sagt ja til. I Hellas var det hele tiden flertall i folket for å holde seg til europrosjektet, sier sjeføkonomen.

Beppe Grillo og Silvio Berlusconi fikk samlet 55 prosent av stemmene.

- Grillo har sagt rett ut at han vil ut av euroen, mens Berlusconi har sagt at han vil gi faen i tyskerne, sier Andreassen.

- Forutsetningen er brutt

Dermed utfordres hele prosjektet med å gjenreise eurosonens økonomi, mener Andreassen.

- Hele rekonstruksjonen av eurosonen forutsetter politisk konsensus om alt fra budsjettpolitikk til nye bankreformer. Denne forutsetningen er nå brutt, sier Andreassen.

Også seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets er opptatt av Berlusconis og Grillos overraskende gode valg.

- Både Berlusconi og Grillo har hatt fremgang på meningsmålingene og i valget. Et omvalg kan føre til at disse trekker enda flere stemmer. Gårsdagens valg har i alle fall bidratt til at usikkerheten rundt Italias politikk fremover består, skriver han i sin morgenrapport.

- Det åpner for at Italia vil forlate Montis reform- og innstrammingspolitikk og markedene reagerte med å sende lange renter opp og børsen ned.

Markedsutslagene kom umiddelbart da de første målingene som indikerte et uklart valgutfall kom mandag ettermiddag og har fortsatt tirsdag morgen.

Les også:

Børsen stuper i Italia

Rentehopp

Renten på ti-årig italiensk statsgjeld steg fra under 4,2 prosent til vel 4,35 prosent mandag ettermiddag. Tirsdag morgen skyter renten i været og er i 8.30-tiden over 4,9 prosent.

Les også: Høyeste statsrente på tre måneder i Italia

Andreassen mener situasjonen er alvorlig.

- Jeg tror Italia får trøbbel med å stå på egne ben, sier han.

Etter utfallet av gårsdagens valg mener Andreassen at landet ikke vil ha håp om en hjelpepakke fra sine europeiske naboland.

- Det vil tyskerne si nei til.

Et lite håp

Allerede senere tirsdag skal den italienske staten, ifølge Bloomberg, ut i finansmarkedet å ta ut nye obligasjonslån. Da kommer den første alvorlige testen på markedenes reaksjon.

Nå fester Andreassen sin lit til at markedet skal gjøre jobben.

- Det mulig at italienerne blir så skremt av utslagene i finansmarkedet at det blir et annet resultat i et nyvalg, sier Andreassen.

Les også

EU må redde Italias kulturarv- Bare Napoleon gjorde mer, men jeg er høyere enn hamEt sjeldent smil i euro-alvoret

Publisert:
Gå til e24.no