Bernanke holder seddelpressen varm

Den amerikanske sentralbanksjefen endrer hverken renten eller tiltakspakkene foreløpig.

ENDRER IKKE KURS: Sentralbanksjef Ben Bernanke lar styringsrenten ligge og fortsetter tiltakspakkene inntil videre. Her er han avbildet ved en tidligere anledning.
Publisert:

Det kom frem under en pressekonferanse onsdag kveld, etter at sentralbanken hadde avsluttet sitt rentemøte.

- Husholdningenes forbruk og næringslivets investeringer har bedret seg, og boligsektoren har styrket seg ytterligere, samtidig har den økonomiske politikken blitt noe mer restriktiv, skriver sentralbanksjefen i pressemeldingen fra møtet.

Dermed holder sentralbanksjef Ben Bernanke tiltakspakken inntakt inntil videre. Pakken som ble annonsert i fjor høst pumper hver måned inn 85 milliarder dollar i den amerikanske økonomien, blant annet ved å kjøpe boliglånspapirer.

For selv om den amerikanske økonomien har vist bedring både når det gjelder ledighet og viktige tall fra boligmarkedet, har de såkalte «sequester»-kuttene i Washington begynt å inntreffe.

Ettersom politikerne ikke klarte å bli enige om en langsiktig budsjettavtale tidligere i mars, skal det i år kuttes 85 milliarder dollar fra det føderale budsjettet.

Les om tiltakspakken her: Bernanke starter seddelpressen

Amerikanske børser steg allerede fra start onsdag i påvente av nyhetene fra rentemøtet. Børsene fortsatte å feire etter at Bernankes pressekonferanse var over. Dollaren hadde ikke noen store utslag mot euro etter nyheten.

Sentralbanksjefen har helt siden i fjor høst sagt at støttetiltakene vil fortsette inntil man ser en markant og bærekraftig forbedring i det amerikanske arbeidsmarkedet og den amerikanske økonomien.

Den skriftlige uttalelsen fra rentemøtet er ganske lik det man har sett tidligere i år. Sentralbanken opprettholder målene om at arbeidsledigheten skal ned i 6,5 prosent og inflasjonen opp i 2,5 prosent, før man kommer til å endre tiltakspakkene.

I februar sank ledigheten i USA til 7,7 prosent, fra 7,9 prosent i januar.

Sentralbanksjefen fikk spørsmål under pressekonferansen onsdag om krisen på Kypros vil påvirke USA.

- På dette tidspunktet ser vi ikke noen stor risiko for USAs finansielle system eller den amerikanske økonomien, svarte Bernanke vedrørende krisen på den lille øyen.

Les også

- De investerte som om de spilte kasinoKypriotiske banker holder stengt til neste ukeUSA: Sterkere prisvekstFærre i ledighetskøen i USA- Obama vil legge frem budsjett i april

Publisert: