EU forbereder krisepakke til Kypros

En krisepakke for Kypros kan være klar mot slutten av måneden etter at den nye kypriotiske regjeringen lovte å åpne landets finanssektor for uavhengig gransking.

LOVTE KRISEPAKKE: Kypros ba om krisehjelp i juni i fjor, Nå har de fått tommel opp av EUs finansministre. Bidlet viser noen feirende kyprioter under presidentvalget 24 februar i år.
  • NTB
Publisert: Publisert:

EUs finansministre lovte mandag å forberede en krisepakke, og tirsdag blir en delegasjon av eksperter sendt for å gjøre en teknisk analyse.

Kypros ba formelt om krisehjelp i juni i fjor, men det var ikke mulig å komme til enighet med den forrige, kommunist-ledede regjeringen om en avtale. Etter at en ny konservativ regjering overtok, er det kommet fortgang i forhandlingene.

LES OGSÅ: Kypros trenger 17 mrd. euro til to krisepakker

EU er først og fremst bekymret for opplysninger om omfattende hvitvasking av penger gjennom det kypriotiske banksystemet. Det er særlig Tyskland som har anklaget Kypros for å tillate hvitvasking av russiske oligarkers penger.

Krisepakken som EU, IMF og Den europeiske sentralbanken ESB skal gi Kypros, som ble tungt berørt av problemene i Hellas, blir trolig på 17 milliarder euro, like mye som landets BNP.

EUs økonomikommissær Olli Rehn er blant dem som har fryktet at en kollaps i Kypros kunne fyre opp under EUs finanskrise igjen, selv om Kypros' økonomi og behov for hjelp er langt mindre enn de andre kriselandene Hellas, Spania og Irland.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Kypros trenger 17 mrd. eurotil to krisepakker

  2. Rehn advarer mot at Kypros forlater euroen

  3. Kypros får krisepakke på ti milliarder euro

  4. Kyprioter i sinne overbetingelsene for kriselån

  5. – Kypros legger fram ny kriseplan