Industrikommuner får igjen: Staten dekker rundt to av tre kroner for tapt eiendomsskatt

Finansdepartementet varsler at 115 kommuner som taper på fjerningen av eiendomskatt på bruk og industriverk vil få penger tilbake. 

Høyanger kommune i Ytre Sogn får penger fra Regjeringen etter at det ble slutt med eiendomskatt på industribruk og -installasjoner. Kommunen huser blant annet et stort verk fra aluminiumselskapet Norsk Hydro.

Foto: Hallgeir Vågenes VG
Publisert:

Finansdepartementet varsler at de 115 kommunene som taper mest på endringer i den nye loven om eiendomskatt får kompensasjon på 71 millioner kroner, noe som er rundt to tredjedeler av tapene.

Kommuner som taper mer enn 17 kroner per innbygger vil motta ekstra støtte.

Les også

Eiendomsskatten: Vil vurdere å inkludere 67.000 eiendommer i nytt søksmål

Fra 2019 kan ikke kommunene dra inn eiendomsskatt på på produksjonsutstyr i ulike bruk og industriverk. Det gir kommunene lavere inntekter.

Pengene som nå blir utbetalt er allerede satt av i Statsbudsjettet.

Kommunene reagerte

Da E24 omtalte lovforslaget i 2017 uttalte Høyanger-ordfører Petter Sortland at det vil svi for kommunebudsjettet om lovforslaget som nå er vedtatt gikk gjennom.

– Dette er dramatisk for oss, ikke tvil om det, uttalte Sortland.

– Vi har et Hydro-aluminiumsverk i vår kommune, og vi er en kraftkommune med linjer. Vi har regnet ut at det koster oss 8-9 millioner kroner, sa han.

Til sammenlikning var budsjettet til kommunen på 500 millioner kroner.

Norsk Hydro, som har aluminiumsverk i en rekke industrikommuner i Sogn, svarte imidlertid at dette ville øke konkurransekraften og investeringslysten til selskapet.

Regjeringen regnet ut at tapene samlet sett vil kunne komme opp mot bortimot en milliard kroner.

Staten vil imidlertid få inn mer skatt gjennom forslaget, fordi selskapene kan trekke fra eiendomsskatten i skattegrunnlaget.

«Det anslås at inntektene fra selskapsskatten vil øke med om lag 100 millioner kroner når de nye reglene er fullt innfaset», skrev regjeringen i 2017.

Her kan du lese mer om