Sjefstrateg tror handelskrigen vil bremse Norges Bank: – Det som skjer ute er til stor bekymring

Norges Bank har satt opp rentene, mens andre har begynt å kutte lånekostnadene. Nå nærmer rentetoppen seg også her hjemme, tror E24s renteråd.

RENTERÅDET: F.v. Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen, seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken, sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB og porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.
Publisert:

ARENDAL (E24): Blant vestlige sentralbanker har Norges Bank vært ganske alene om å heve rentene i år.

Mens sentralbanksjef Øystein Olsen har satt opp styringsrenten to ganger har andre sentralbanker snudd og kuttet rentene, etter at handelskrig og vekstbrems i verdensøkonomien har skapt usikkerhet.

Norges Bank har imidlertid lagt vekt på at det går bra i norsk økonomi, til tross for usikkerheten internasjonalt.

– Ser man på norsk økonomi, går den omtrent som ventet. Det vil si at inflasjonen er rett over målet, vi har en ressursutnyttelse som fortsetter å stige, og en vekst i fastlandsøkonomien som er godt over trend, sier sjefstrateg Erica Blomgren Dalstø i SEB.

Hør podcast med E24s renteråd her

Hun tror styringsrenten skal opp et knepp til i september, slik Norges Bank har signalisert tidligere.

– Samtidig er det som skjer ute til stor bekymring for Norges Bank. Ikke minst handelskrigen som pågår, som sannsynligvis tilsier at når man hever renten i september, så velger man å ta en liten pause deretter, sier Dalstø.

Les også: (+) Dette er Kinas våpen i handelskrigen

USA varslet i starten av august økt toll på enda flere kinesiske importvarer, hvoretter Kina lot valutaen svekkes og USA stemplet landet som «valutamanipulator».

Konflikten har utløst markedsuro og rentefall iblant annet tyske og amerikanske statsobligasjoner. Det kommer på toppen av stadige meldinger om svekkelse i spesielt global industri og den europeiske økonomien.

Den amerikanske sentralbanken satt i juli ned styringsrenten – for første gang siden finanskrisen, mens den europeiske sentralbanken (ESB) har åpnet døren for nye rentekutt og verdipapirkjøp.

Les også

Resesjonstegn i USA og Storbritannia

Venter uendret rente torsdag

Norges Bank kunngjør sin neste rentebeslutning torsdag morgen, men det er ikke ventet noen endringer denne gangen.

Grunnen er at sentralbankens siste prognoser pekte ut september som det mest sannsynlige tidspunktet for den neste rentehevingen.

– Man skal ikke vente seg at Norges Bank vil gjøre noe som helst på torsdag. Renten kommer til å være uforandret på 1,25 prosent. Spørsmålet er hva de kommer til å signalisere om fremtiden, sier Dalstø.

I E24s renteråd er meningene delte.

Les også

Børsen faller markant etter dystre signaler i verdensøkonomien

Handelsbanken og Eika tror rentetoppen ble nådd med den siste hevingen til 1,25 prosent i juni, mens SEB og Storebrand tror renten mest sannsynlig blir satt opp en gang til i september.

– Ikke feil å heve renten

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand peker på kronekursen, som har holdt seg svak og gitt Norges Bank rom til å øke renten. En euro koster nå rundt ti kroner, nær det svakeste nivået noensinne.

– Er kronen fortsatt så svak som vi ser i dag, det svakeste siden finanskrisen, så er det ikke noe feil for Norges Bank å heve renten allerede i september, sier Chen.

– Norge er igjen annerledeslandet, tror jeg, sier han.

Les også: Tysklands økonomi krympet i andre kvartal


– Negative renter er unngåelig

Sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen har lenge spådd lave renter. Han mener rentesituasjonen i Europa etter hvert vil smitte over til Norge.

Renter som den tyske tiårige statsrenten har falt stadig lenger under nullstreken, i takt med økt frykt for nedgangstider og forventninger om at sentralbanken vil komme med nye stimulansetiltak til en europeisk økonomi som bremser.

– Vi lever i historiske tider hvor rentene er negative, de laveste på flere hundre år, i Europa. Og antagelig skal de bare falle videre, og ikke stige, og vi må regne med negative renter i vår levetid i våre naboland, sier Andreassen.

– Og da spiller det egentlig ikke noen rolle hva Norges Bank gjør i september. Uansett hva de gjør så er det bare en omvei til negative renter i Norge også. Negative renter er egentlig uunngåelig på litt sikt i Norge. Det er bare et spørsmål om hvordan vi kommer dit, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om