Solberg møtte Merkel: Begge kjemper for gjenvalg

Torsdag møttes Erna Solberg og Angela Merkel, to statsledere som kjemper for gjenvalg i høst. Solberg mener den tyske valgkampen gir grunn til håp.

HØYTIDELIG ÅPNING: Her holder Angela Merkel og Erna Solberg en bildør i aluminium etter pekefingeren, som et bevis på hvor lett den er, under åpningen av Hydros tredje produksjonslinje for bildeler i lettmetall i tyske Grevenbroich. I bakgrunnen står konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro. Etterpå hadde de to statslederne et bilateralt møte, hvor temaer som Brexit og proteksjonisme sto på dagsordenen.

Foto: Nils Vibe-Rheymer, Norsk Hydro
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

GREVENBROICH (E24): Det var to svært erfarne politikere som møttes på Norsk Hydros fabrikk i tyske Grevenbroich torsdag.

Etter å ha åpnet Norsk Hydros nye milliardanlegg for bildeler i lettmetall, hadde Norges statsminister Erna Solberg og Tysklands forbundskansler Angela Merkel et bilateralt møte på fabrikkområdet.

Les mer: Merkel åpnet Hydro-anlegg

Statslederne i Norge og Tyskland ber begge velgerne om fornyet tillit i valgene i september.

Mens Solberg søker sin andre periode, søker Merkel sin fjerde.

– Vi nevnte jo det at det var valg begge steder. Vi snakket ikke så mye om det, men det påvirker jo hva man har tid til og hvilken agenda man har ut over høsten, sier Solberg til E24 etter møtet.

– For dere kan ikke ta for gitt at dere fortsetter?

– Man kan ikke ta det for gitt, og det er begrensninger på hvilke løfter man kan gi fordi det er valg, sier Solberg etter møtet med den tyske kansleren, som hun flere ganger har beskrevet som sitt politiske forbilde.

- Spennende å høre hennes syn

De to søker gjenvalg i en periode med økt bekymring for proteksjonisme og frykt for handelshindringer. Flere valg den siste tiden har vært preget av protester mot etablerte partiers politikk.

I første runde av det franske valget ble kandidatene fra de etablerte partiene skjøvet til side av det noen vil kalle protestkandidater. I fjor skjøv uerfarne Donald Trump til side erfarne Hillary Clinton i USAs presidentvalg, og britene bestemte seg for å forlate EU i en slags protest.

På forhånd sa Solberg til E24 at hun ville benytte møtet til å snakke om Brexit-forhandlingene og om G20-toppmøtet i Hamburg i juli, hvor tyskerne har invitert Norge til å sitte ved bordet.

– Det er jo også spennende å høre hennes syn på utviklingen internasjonalt, sa Solberg til E24 torsdag.

ÅPNET FABRIKKLINJE: Her vises Erna Solberg og Angela Merkel rundt på Hydro-anlegget i Grevenbroich torsdag.

Foto: Kjetil Malkenes Hovland, E24

Etter møtet bekrefter Solberg at de snakket om Brexit, G20 og internasjonal handel. I tillegg drøftet hun og Merkel hvordan man håndterer det at USA har fått ny ledelse.

– Du antydet på forhånd at proteksjonisme og frihandel ble et viktig tema?

– Man bilateraliserer disse spørsmålene mer. For små land blir det vanskelig med mange små avtaler. Vi må beholde samarbeidet i viktige spørsmål på handelssiden. Det gjelder også klimaspørsmålet etter Parisavtalen, og fattigdomsbekjempelse, sier hun.

– Viktig å gi støtte

Før torsdagens møte med Merkel sa Solberg at Norge har mye å tjene på å støtte forbundskanslerens agenda, nemlig å opprettholde global handel, unngå handelshindringer og fortsette med internasjonalt samarbeid.

– Hun er jo i dag en av de største forkjemperne for felles løsninger i verden, sa Solberg til E24 i et intervju i tyske Grevenbroich torsdag.

– Det er viktig å gi støtte til en sånn agenda. For små land trenger at det er de multilaterale organisasjonene som fatter beslutninger og er samarbeidsarena, sier hun.

– Ikke bare internasjonale trender

– Det er mange «protestvalg», Brexit og Trump-valget kan kanskje tolkes slik, og i det franske valget er det to kandidater som ikke er fra de etablerte partiene. Er det en utvikling du er bekymret for?

– På en måte er jeg bekymret for det. Vi må huske at det er en nasjonal dimensjon i alle sånne valg. Det har ikke bare å gjøre med internasjonale trender, det har også å gjøre med hvordan politikken i de landene har klart å svare, sier Solberg.

TRAVEL DAG: Etter å ha møtt Angela Merkel i Grevenbroich, dro Erna Solberg og hennes følge til Brussel og møtte ulike EU-topper samt NATO-sjef Jens Stoltenberg. Her ser vi Solberg hilse på EU-president Donald Tusk.

Foto: Emmanuel Dunand AFP

– Da er det interessant å se at i Tyskland ser det ut som det blir et mer vanlig valg, hvor det er CDU og sosialdemokratene som står mot hverandre som hovedkonkurrenter i denne valgkampen, sier hun.

– Det gir også håp

Solberg tror dette kan skyldes at tyske politikere har klart til å gi troverdige svar på folks utfordringer.

– Det gir også håp. Og det er klart det nederlandske valget ga også håp for at seriøs politikk kan manne seg opp og svare på ekstremistenes forsøk på å skape mer splittelse, sier Solberg.

Les også

Merkel åpner Hydro-anlegg

– Noen sier at Senterpartiets fremgang i Norge skyldes protest. Hva tror du?

– I alle valg er det et lite element av protest. Det er alltid sånn at de som er misfornøyde med det regjeringen gjør, leter etter hvem de skal gå til. Vi fikk sikkert litt sånne stemmer i 2013. Nå er det noen andre som får det, sier Solberg.

Hun mener det fortsatt er stor tillit til samfunnsinstitusjonene i Norge, og at politikerne bare må jobbe hardt med å vise at de har svar på folks utfordringer.

– Jeg tenker at i Norge er det utrolig mye mindre protest enn det folk vil gjøre det til. Vi må slutte å importere alle disse begrepene fra utlandet og gjøre det om til norsk politikk, for det skaper splittelser som ikke eksisterer i utgangspunktet, sier hun.

Kjemper for gjenvalg

De to statslederne har tung erfaring fra partipolitikken. Merkel har vært partileder i det kristendemokratiske CDU siden år 2000, mens Solberg har ledet Høyre siden 2004.

Med syv perioder siden 1989 er Solberg en av dem som har sittet lengst på det norske Stortinget. I to perioder har hun vært erstattet av en vararepresentant, nemlig i 2001 til 2005 da hun var kommunalminister og i inneværende periode da hun er statsminister.

ERSTATTER MERKEL? Tidligere president i Europaparlamentet Martin Schulz har løftet de tyske sosialdemokratene SPD på målingene. Det er nå spenning rundt hvilket parti som blir sittende med kansleren etter høstens valg, selv om Merkel i det siste igjen har gjeninntatt ledelsen.

Foto: Michele Tantussi AFP

En stor overraskelse i tysk politikk har vært «Schulz-effekten», en stor fremgang for det sosialdemokratiske partiet etter at EU-toppen Martin Schulz tok over som partileder.

En periode lå sosialdemokratene side om side med Merkels kristendemokratiske parti.

Men nå er Merkel igjen et hode foran på meningsmålingene, og de fleste eksperter tror hun har en god sjanse til å vinne, 12 år etter at hun ble Tysklands første kvinnelige forbundskansler, og den første med bakgrunn fra det gamle DDR (Øst-Tyskland).

For Erna Solberg er gjenvalget mer usikkert.

Høyre har falt svakt på meningsmålingene de siste månedene, og ligger nå like over 23 prosent. I øyeblikket har regjeringen og støttepartiene ikke flertall i Stortinget, ifølge et snitt av målinger gjort av pollofpolls.no.

Presidentvalget i Tyskland er 24. september, mens det norske stortingsvalget holdes 11. september.

Møtte EU-topper

Etter møtet med Merkel torsdag styrtet Solberg videre til Brussel for å møte president Jean-Claude Juncker sammen med EU-minister Frank Bakke-Jensen. De to skulle også i et møte EUs rådspresident Donald Tusk.

Temaene for disse møtene var klima og energi, flyktningspørsmål, kampen mot terrorisme, og ikke minst forhandlingene om Storbritannias utgang av EU.

– Brexit og utviklingen rundt dette har vært viktig på alle disse møtene, samt det forsvars- og utenrikspolitiske samarbeidet. Terror kommer ofte opp, i tillegg til migrasjonsspørsmålet og behovet for kontroll med folk som kommer inn i Europa, sier Solberg.

– Hva er det store problemet rundt Brexit akkurat nå?

– Hovedproblemet er at når britene skal ha valg, så skjer det ikke så mye før det valget, sier Solberg.

Britenes statsminister Theresa May kunngjorde i forrige måned at det blir nyvalg i Storbritannia den 8. juni, trolig for å sikre seg mer ryggdekning i forhandlingene med EU om utmeldelsen.

Torsdag møtte Solberg også sin forgjenger som statsminister, NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg, for å diskutere Norges prioriteringer før NATO-møtet senere denne måneden.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Erna Solberg
 2. Angela Merkel
 3. Brexit
 4. Donald Trump
 5. EU
 6. Nato
 7. Politikk

Flere artikler

 1. Her åpner Merkel Hydros nye milliardsatsning

 2. Merkel åpnet Hydro-anlegg: – Det er anerkjennelse til norsk industri

 3. Schulz: – Kan ikke stole på uberegnelig Trump

 4. Gjennombrudd i regjeringssamtalene i Tyskland

 5. Spent på størrelsen til høyreradikalt parti