Norsk PMI: Veksten tok seg opp igjen i oktober

Etter et kraftig fall i industrimålingen i september, viser oktober-tallene igjen en sterk utvikling.

RIKTIG VEI: Innkjøpssjefindeksen fra NIMA og Danske Bank Norge viser en moderat vekst i industrisysselsettingen.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
  • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Innkjøpssjefindeksen (PMI) for norsk industri steg til 54,5 i oktober, opp fra 52,3 i september, ifølge en pressemelding fra NIMA.

Konsensus på forhånd var en økning til 54, ifølge DNB Markets.

Indeksverdier over 50 forteller om aktivitetsvekst, mens verdier under 50 indikerer nedgang. Indeksverdiene måler endringen fra forrige måned.

Norsk PMI utarbeides av NIMA (Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk) og Danske Bank Norge.

– Tallene viser at veksten er positiv og høyere enn forrige måned, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24.

Tyder på støy i september-tallene

I september falt innkjøpssjefindeksen kraftig sammenlignet med sterke tall i juli og august. Oktober-tallene viser at signalene om vekstavmating i september-tallene skyldtes støy eller tilfeldigheter, påpeker Jullum.

Les også

Industrimåling viser kraftig fall i september

– Den lille frykten vi fikk etter september-tallene for at de skulle signalisere en ny trend i industrien, har nå avtatt, sier han.

– Oktober-tallene var dermed en liten lettelse. De indikerer at veksttakten i industrien holder seg oppe. Nå ser det ut som at veksten i industrien vil holde samme fart inn i fjerde kvartal, fortsetter han.

Stabil sysselsettingsvekst

Innkjøpssjefindeksen består av fem delindekser: Ordreinngang, produksjon, sysselsetting, leveringstid og lager av innkjøpte varer.

Blant underindeksene var det «Produksjonsindeksen» som steg mest fra 50,1 i september til 56,4 i oktober.

Indeksen for leverandørenes leveringstid falt til 55,0 i oktober fra 57,8 i september. Indeksen trender imidlertid fortsatt oppover etter å ha falt mot slutten av fjoråret.

Sysselsettingsindeksen har vært mer eller mindre uendret de siste tre månedene, på et nivå som indikerer en moderat vekst i industrisysselsettingen, påpeker Jullum:

– Sysselsettingsindeksen ligger nå på 52,0 og har i tre måneder på rad ligget på normalvekst, noe som indikerer stabilitet i industrien, sier han.

Ser indeksen opp mot andre indikatorer

Økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets påpeker at indeksen stiger litt mer enn ventet i oktober.

– Isolert sett peker det mot bedring i oktober, sier hun.

Les også

SSB: Industriundersøkelse gir positive signaler – oljebremsen avtar

– Men indeksen svinger mye fra måned til måned og viste en nedgang måned før. Derfor legger ikke vi så mye vekt på PMI-en, men må se den opp mot andre indikatorer, som produksjonsveksten i Regionalt nettverk og konjunkturbarometeret, legger hun til.

I Norges Banks siste ringerunde i forbindelse med Regionalt nettverk varslet bedriftskontaktene at de ser for seg avtagende vekst de neste seks månedene. I september meldte bedriftene at produksjonsveksten hadde økt noe fra mai, noe som ga den sterkeste produksjonsveksten i Norge siden slutten av 2012.

SSBs konjunkturbarometer, publisert 20. oktober, viste en moderat oppgang i samlet industriproduksjon tredje kvartal, sammenlignet med andre kvartal i år. I tillegg meldte industrilederne om forventninger om økt produksjon og ordretilgang i årets siste tremånedersperiode.

Strøm Fjære mener NIMAs innkjøpssjefindeks isolert sett kan indikere at veksten vil fortsette med samme fart inn i fjerde kvartal, men at det samlede bildet skaper mer usikkerhet rundt hva som er trenden i industriproduksjonen fremover.

Les også

Industriproduksjonen faller kraftig

Les også

Industrimåling viser kraftig fall i september

Les også

Norsk PMI: Fortsatt sterk økning i industriaktiviteten

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dagens Industri

Flere artikler

  1. Sterkeste industrimåling på ti år

  2. Industrimåling viser kraftig fall i september

  3. Varsler frisk industrivekst

  4. Norske innkjøpssjefer varsler økt fart i industrien

  5. Ferske tall tyder på lavere temperatur i industrien