Renterådet: Dette må du gjøre, Olsen

E24s Renteråd er splittet i synet om hva Norges Bank bør gjøre med styringsrenten torsdag.

RENTEBESLUTNING: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder pressekonferanse klokken 10.30 torsdag.
Publisert: Publisert:

– En for sterk krone kan føre norsk økonomi ut i en resesjon neste år, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen om det som kan skje dersom Norges Bank ikke kutter styringsrenten torsdag.

Andreassen er den eneste av de fem medlemmene i E24s Renteråd som denne gang mener at styringsrenten nå må enda lenger ned.

Syv av 22 prognosemakere nyhetsbyrået Bloomberg har vært i kontakt med, venter rentekutt torsdag.

RENTERÅDET SPESIAL: Les rådene fra Renterådet her

Styringsrenten er nå på rekordlave 0,5 prosent, etter at Norges Bank har kuttet den fire ganger siden desember 2014 for å motvirke den kraftige oljebremsen i norsk økonomi.

Norges Bank vil annonsere rentebeslutningen torsdag klokken 10. Klokken 10.30 er det duket for pressekonferanse med sentralbanksjef Øystein Olsen. Få nyheter og reaksjoner først på E24.

Les også

Renterådet avlyser krise i norsk økonomi: – Ni av ti nordmenn kan sprette champagnen

Vil ikke tolerere kronehopp

En svak krone er blitt sett på som en viktig støtdemper for den kraftige oljebremsen, og flere enn Andreassen tror at Norges Bank har et ønske om å holde valutaen svak.

– Norges Bank vet godt hvor viktig kronekursen er for norsk økonomi. Derfor tror jeg at de kommer til å gjøre det de kan og det som trengs for å holde den nede en stund til, sier Øystein Børsum, seniorøkonom i Swedbank.

Kronen har styrket seg relativt mye den siste tiden, og befinner seg på det sterkeste nivået på ett år. En euro koster i skrivende stund 9,22 kroner. På det meste måtte man i januar ut med om lag 50 øre mer for den europeiske fellesvalutaen.

– Norges Bank vil trolig ikke «akseptere» nivåer under 9 kroner mot euro, sier sjefstrateg Erica Blomgren i Seb.

KUTTE ELLER IKKE KUTTE: E24s Renteråd består av Olav Chen, Øystein Børsum, Erica Blomgren, Jan Ludvig Andreassen og Jeanette Strøm Fjære.

– Den kommende rentebeslutningen blir dermed en kompromiss mellom positive økonomiske data og risiko for en kronestyrkelse. Ettersom markedet ikke venter rentekutt og euroen ligger komfortabelt over ni kroner, tror jeg Norges Bank holder renten uendret.

Lav rentebane

Et samlet Renteråd mener at den såkalte rentebanen, sentralbankens forventning om styringsrenten tre år frem i tid, vil indikere enn betydelig sannsynlighet for rentekutt.

Lavere renter betyr isolert sett svakere valuta, og forventninger i markedet om at det kan komme lavere renter fremover bidrar til å holde kronen svakere.

Analytiker Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets tror rentebanen vil vise en sannsynlighet for at den rekordlave renten snart kan bli enda mer rekordlav.

– Rentebanen vil nok indikere en viss sannsynlighet for at det kan komme et rentekutt i løpet av de neste månedene, sier hun.

Les også

Mener Norge kan bli offer for «valuta-geriljakrig»: - Kan gi uventede rentekutt i Norge

– Vil passe seg for valutamarkedet

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management mener sentralbanken bør heve den såkalte rentebanen litt, men at den beholder en viss sannsynlighet for å kutte renten.

– Dette er for å holde kronen i sjakk og være beredt til å handle dersom kronen styrker seg markert og mer enn de venter, sier Chen.

Det er Børsum i Swedbank enig i.

– Banken vil passe seg for å erte på seg valutamarkedet, sier han, og legger til:

– Hvis økonomien faktisk er i ferd med å snu, slik vi tror, og banken sier seg ferdig med rentekuttene så er sjansen god for at kronekursen kan styrke seg betydelig. I så fall kan banken bli presset til å kutte igjen. Og da er det bedre å ligge i forkant av valutamarkedet med et budskap om at det er for tidlig å utelukke behovet for nye kutt, sier Børsum.

Venter flere kutt

Selv om norske nøkkeltall har vært i bedring gjennom sommeren, tror ingen i Renterådet at vi snart er tilbake til normalen.

Den norske styringsrenten vil være svært lav – lenge, er rådets klare oppfatning.

– Selv om vi ser noen tegn til bedring, er norsk økonomi fortsatt skjør. Veksten vil trolig fortsatt være lavere enn den potensielle veksten i flere år. Arbeidsledigheten vil sannsynligvis stige noe videre og holde seg høyere enn før oljeprisfallet i lang tid fremover, sier Strøm Fjære i DNB Markets.

Jan Ludvig Andreasen i Eika spår et ganske så dystert bilde også for 2017.

– 2017 blir nok et år hvor kapasitetsutnyttingen faller og arbeidsledigheten stiger. Derfor er det all grunn til å vente flere rentekutt neste år.

Les også

 – Ni av ti nordmenn kan sprette champagnen

Les også

Hvor stor er egentlig arbeidsledigheten i Norge?

Les også

Sentralbanken i USA holder renten uendret

Publisert:
Gå til e24.no