Canadas statsminister utlyser valg – går for fjerde periode

Canadas statsminister Stephen Harper har oppløst nasjonalforsamlingen og skriver ut valg 19. oktober. Harper håper på fornyet tillit.

KLAR FOR NY PERIODE: Canadas statsminister Stephen Harper, her med hans kone Laureen, i Ottawa.
Publisert: Publisert:

Kunngjøringen søndag blir avsparket for en historisk lang valgkamp på elleve uker. Den svake økonomiske situasjonen i Canada blir ett av hovedtemaene fram mot valget i oktober.

– Vår velferd er avhengig av økonomien, og feil leder vil gjøre faktisk skade. Tiden er ikke inne for den typen økonomiske ordninger som gjør så mye skade andre steder i verden, sa Harper etter å formelt ha oppløst parlamentet.

Opposisjonspartiene har vært tydelige på at Harper har skadd økonomien og bør øke bruken av offentlige midler. Den mener statsministeren vill sendt Canada ned samme sti som blant andre Hellas.

Opposisjonens nåde

Harper (56), som er leder for Canadas konservative parti, ble valgt til statsminister for første gang i 2006. Etter to år som leder av en mindretallsregjering lyste Harper ut nyvalg i 2008.

Valget styrket Harper og det konservative partiets posisjon, før partiet i et nytt parlamentsvalg i 2011 fikk flertall i Canadas parlament. Nå håper Harper, Canadas 28. statsminister, å bli gjenvalgt for tredje gang.

Meningsmålinger viser derimot at 56-åringen kan miste flertallet i parlamentet. Dersom de mister flertallet, blir det opp til de to største opposisjonspartiene å avgjøre hvorvidt Harper får fortsette med makten.

Misbruk

I alt 338 personer skal velges til parlamentet i Canada, 30 flere enn ved valget i 2011. Det konservative partiet fikk 166 av i alt 318 seter ved forrige valg.

Meningsmålingene nå viser at NDP, De nye demokratene, så vidt leder over de konservative, mens Canadas liberale parti ligger på tredjeplass.

Likevel spår flere at de konservative har gode sjanser til igjen å få statsministeren. En lang valgkamp gagner nemlig det økonomisk tunge, regjerende partiet. Opposisjonspartiene mener en lang valgkamp er misbruk av valgsystemet.

Canadas valgsystem er historisk litt komplisert, men en lov fra 2007 sier at Canada må lyse ut valg til en fastsatt dato hvert fjerde år. Det er også mulig å oppløse parlamentet tidligere, om situasjonen tilsier det.

Les også

USAs handelsavtale i Stillehavet drøyer

Les også

EU og Russland forlenger bitter sanksjonsstrid

Les også

Frykter dette kan være et nytt brennpunkt i konflikten med Russland

Publisert: