Forhandler mange timer på overtid

Det fortsatt ingen enighet i meklingen mellom NHO og LO/YS. Faren for streik vedvarer.

FORHANDLINGER: Fristen for å komme til en enighet mellom NHO og LO/YS gikk ut midnatt til søndag. Her med NHO-leder Kristin Skogen Lund og LO-leder Hans Christian Gabrielsen.
Publisert:

Meklerfristen for NHO og LO/YS ble satt til midnatt natt til søndag. Samtidig sto til sammen 35.000 av LOs og YS' medlemmer i fare for å bli tatt ut i streik fra søndag morgen klokken 6 hvis partene ikke ble enige.

Begge fristene har nå gått ut, men partene fortsetter meklingen på overtid.

– Partene er villige til å arbeide videre etter fristen, opplyste riksmekler Nils Dalseide ved midnatt.

Det har ikke kommet noen signaler fra verken Riksmekleren eller partene om framdriften i forhandlingene.

Det er fredsplikt så lenge partene mekler, men kommer ikke partene til enighet til slutt, går det mot den største streiken i Norge på 18 år.

Kilder VG har snakket med sier partene står med steile fronter, og det er særlig pensjon som er det største stridstemaet.

RIKSMEKLER: Nils Dalseide er jurist og tidligere dommer, og mekler i forhandlingene mellom NHO og LO/YS.

Sakene det strides om i oppgjøret er AFP, tjenestepensjon, lønn og krav knyttet til reise, kost og losji for arbeidere som blir sendt på oppdrag.

Mye tyder på at partene er på bølgelengde når det gjelder lønnskravene, men AFP og tjenestepensjon er et område hvor de står langt fra hverandre.

Bakgrunn:


Fare for storstreik søndag morgen
Varsler at 35.000 tas ut i streik
Storstreik kan stanse fly og busser
Mot brudd i forhandlingene mellom NHO og LO

En kilde VG har vært i kontakt med, sier at det er særlig obligatorisk tjenestepensjon som er «den virkelig tunge saken».

LO mener pensjonen skal beregnes fra første krone, og at . En «sentral kilde» skal ha fortalt avisen at det er nettopp denne saken kan utløse streik fra dem. NHO vil heller ikke gi seg på dette punktet.

Fremgang

Kilder som følger lønnsoppgjøret fra innsiden, opplyste klokken 19 til VG at faren for streik da lå på 50 prosent.

Dalseide opplyser imidlertid at det er fremgang i forhandlingene om AFP.

– Vi har arbeidet mye med AFP og brakt det et stykke på vei. Reise, kost og losji har vi også brakt et stykke på vei. Men det gjenstår flere poster der det er krav som er uløst, der det er betydelig avstand og veldig lite bevegelse, sa riksmekler Nils Dalseide til NRK rett før fristen gikk ut.

Meklingen har pågått siden onsdag. Fører ikke meklingen fram, kan storstreiken være et faktum. Dalseide mente at en streik kan unngås.

– Ikke uløselig

– Jeg mener det er mulig, men det forutsetter jo bevegelse. Jeg mener det ikke er uløselige temaer. Men det er partene som må velge mellom det som ligger på bordet og hva de kan få ut av en konflikt. Det er deres valg, sa Dalseide.

Særlig streikeuttaket i transportnæringen vil slå kraftig ut allerede fra første dag. Og ytterligere 200.000 medlemmer kan havne i streik hvis streikeuttaket blir utvidet.

For allmennheten er det kanskje innen transportsektoren at konsekvensene umiddelbart vil bli merket mest. I tillegg til busslinjer i og rundt store byer som Oslo, Drammen, Sandnes og Stavanger blir en rekke ferjesamband berørt.

Vurderer sympatistreik

Lørdag kveld meldte nettstedet FriFagbevegelse at hele LO-familien kan gå ut i sympatistreik, om Fellesforbundets krav mot sosial dumping ikke blir godtatt av motparten Norsk Industri.

Striden mellom de to står om en ny ordlyd som sikrer utsendte arbeidere dekning av reise, kost og losji, skriver nettstedet.

SYMPATISTREIK: Forbundsleder Jørn-Henning Eggum i Fellesforbundet kan ta ut medlemmene sine i streik. Det kan føre med seg flere andre forbund.

Fellesforbundet kan ta ut sine 27.000 medlemmer ut i streik om forhandlingene ikke fører frem, men også de andre 25 LO-forbundene kan ta ut yrkesaktive medlemmer i sympatistreik.

Om det blir tilfellet, skjer ikke dette før 22. april, ettersom det er to ukers varslingsfrist for sympatistreik.

Publisert: