ANB: Flertall for å skrote momsfritaket

Snart kan du måtte betale moms på hver eneste krone for varer du bestiller på nettet fra utlandet.

KAN SKROTES: Grensen for hvor dyre varer man kan kjøpe på nett fra utlandet uten å måtte betale toll og avgifter, ble i 2014 økt fra 200 til 350 kroner inkludert frakt og forsikring.

Foto: Robert Schlesinger NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Et flertall i Stortingets finanskomité går inn for å utrede og skrote momsfritaket på varer under 350 kroner bestilt fra utlandet.

Det bekrefter Arbeiderpartiets fraksjonsleder i komiteen, Rigmor Aasrud.

– Det er flertall i komiteen for å ha en utredning med sikte på fremtidig fjerning, sier Aasrud til E24.

Forslaget kom fra Kristelig Folkeparti , som fikk støtte i komiteen fra Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), som først meldte om saken.

Det betyr at du snart kan måtte betale moms på hver eneste krone for varer du bestiller på nettet fra utlandet.

Vedtaket innebærer at regjeringen må utrede hvordan man kan få fjernet momsfritaket i forbindelse med statsbudsjettet for neste år, som legges fram til høsten.

– Det er snakk om milliarder av kroner og kanskje flere tusen arbeidsplasser som går tapt, for dette er en direkte subsidiering av utenlandske arbeidsplasser. Jeg forstår ikke hvordan man kan forsvare et slikt hull i regelverket, sier Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til E24.

– Hvorfor velger dere bare en utredning i denne omgang?

– Vi vil gjerne få gjort dette litt grundig, slik at vi kan fatte en beslutning i budsjettet i høst, sier Ropstad.

Ap vil fjerne nå

Arbeiderpartiet er med på vedtaket om utredning, men sier at partiet helst ville ha fjernet ordningen med én gang.

– Vi mener at man ikke trenger å utrede det mer, og vil legge frem et lovforslag om dette, sier Aasrud.

Hun sier at det er opp til KrF om de vil være med på dette.

Grensen for hvor dyre varer man kan kjøpe på nett fra utlandet uten å måtte betale toll og avgifter, ble i 2014 økt fra 200 til 350 kroner inkludert frakt og forsikring.

– Det er flere grunner til at det bør bort. Norsk næringsliv rammes helt tydelig av fritaket. Det er ingen andre land som har de grensene som vi har. Vi ser grensehandelen økes, og det fraktes postpakker fra hele verden, det er ikke veldig miljøvennlig, sier Aasrud.

– Men det å ta vare på norske arbeidsplasser er hovedgrunnen, legger hun til.

– Gledelig nyhet

Direktør Harald Andersen i Virke Handel mener det er et tankekors at det er behov for utredning før fritaket kan fjernes.

– Dette er en gledelig nyhet. Vi er veldig glad for signalene fra Stortinget, og det er bare ett mulig utfall av en slik utredning: At momsfritaket blir fjernet, sier Andersen.

– Men vi forstår ikke behovet for utredning. Avvikling burde kunne skje på dagen, sier han.

Han viser til at Sverige gjorde dette tidligere i år. Virke har tidligere gått hardt ut mot ordningen og kalt den en ulykke for norsk handel.

– Veksten i netthandel har vært svært sterk de siste årene. Samtidig koster en stor del av norske varer under 350 kroner. Det får store positive konsekvenser for norsk varehandel, Norges største næring, om fritaket skrotes, sier Andersen.

Peker på Finland

Ifølge KrFs forslag har Finansdepartementet vist til at hvis grensen fjernes, så vil flere forbrukere enn i dag bli ilagt et gebyr fra fraktselskapene, slik at små vareforsendelser kan bli uforholdsmessig dyre og til hinder for å handle på nett i utlandet.

«Men forslagsstillerne mener at en ikke trenger å se lenger enn til Finland for å se at dette ikke nødvendigvis stemmer», skriver KrF i forslaget.

«Som én av flere mulige løsninger fungerer den finske modellen ved at forbruker selv betaler moms og toll gjennom en elektronisk tjeneste. Tjenesten er gratis å bruke, og det finske postverket tar heller ikke noe ekstra gebyr for forsendelsen når forbruker gjør jobben selv i forkant», skriver KrF.

Les også

Vil kutte avgiftsfri netthandel

Les også

– En ulykke for norsk handel

Les også

Slaktet regjeringens momsgrep på netthandel: Håver inn millioner

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Netthandel

Flere artikler

  1. – Begrenset effekt av å fjerne avgiftsfritaket på netthandel

  2. Opposisjonen vil avvikle 350-kroners grensen for netthandel i sommer

  3. Virke og NHO kritiserer rapport om «350-kronersgrensen»

  4. Annonsørinnhold

  5. – Håper salget stuper

  6. Kutter 350-kronersgrensen for utenlandsk netthandel