Ledigheten faller for 13. måned på rad

Arbeidsledigheten stiger svakt til 2,4 prosent, selv om antallet arbeidsledige har falt gjennom hele året. 

FERSKE TALL: Nav slipper nye tall over arbeidsledigheten fredag. Her fra det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Antallet registrert som helt arbeidsledige hos Nav falt med 200 personer i desember, ifølge sesongjusterte tall.

Inkludert de arbeidssøkerne som deltar på tiltak, den såkalte bruttoledigheten, ble det 400 færre ledige.

Det viser ferske arbeidsledighetstall fra Nav som ble presentert fredag formiddag.

– Etter noen år som ble preget av nedturen i oljebransjen, falt ledigheten gjennom hele 2017. Bruttoledigheten har falt fra 3,6 prosent i starten av året til 3,1 prosent ved utgangen av året. Nedgangen har dermed vært større enn vi ventet ved forrige årsskifte, sier Sigrun Vågeng arbeids- og velferdsdirektør i Nav.

– Som forventet

Som følge av det lave fallet i arbeidsledige stiger prosentsatsen fra 2,3 til 2,4 prosent, uten at det virker å være avskrekkende på noen.

Les også

Økonom: – Betal uføre for å jobbe

– Det er veldig små endringer den måneden her. Det viktige her er at nedgangen i ledigheten flater litt ut, og det er etter forventningene, sier Marius Gonsholt Hov, seniorøkonom i Handelsbanken til E24.

På forhånd ventet både DNB Markets og Nordea Markets en fortsatt arbeidsledighet på 2,3 prosent. Nordea Markets pekte samtidig på at arbeidsledigheten har falt betraktelig mer enn Norges Banks prognoser, noe som vil være med å spille inn når rentene skal økes igjen, mener meglerhuset.

Gonsholt Hov mener ikke vi skal legge så mye i at yrkesdeltakelsen stiger svakt. Han mener vi fortsatt kan vente videre fall, selv om han venter at fallet blir mindre enn vi har sett tidligere i høst.

– Mange som har gått ledige lenge har trukket seg ut av arbeidsmarkedet og dermed ikke blitt en del av statistikken, vi forventer nå at flere vil søke arbeid, som gjør at yrkesdeltakelsen stiger svakt. Dette kan være en tidlig start på det vi vil se fremover, uten at man skal forskuttere noe på et tall, sier han.

Les også

Nav-anslag: Trygdesvindel for 8 milliarder kroner årlig

Eric Bruce i Nordea Markets mener tallene ikke taler for et lavere fall i tiden som kommer.

– Fortsatt, på tross av det rolige fallet i desember er fallet gjennomsnittlig på 1.300 personer de siste tre månedene sammenlignet med 1.100 personer i første del av 2017. Vi tror ikke det noe sterkere fallet er over etter dagens tall, skriver Bruce i en kommentar.

Venter sen renteøkning

På statistikken for november som ble presentert 1. desember viste tallene et fall på 1.700 personer i antall registrerte og i bruttoledigheten.

– Antallet ledige fortsetter nedover, men etter et kraftig fall i oktober og november var nedgangen noe mer dempet i desember. Norges bank signaliserte i forrige pengepolitiske rapport at den vil heve renten i desember 2018 gitt at økonomien utvikler seg slik den nå ser for seg. Dagens tall er i tråd med Norges banks forventing om et gradvis fall i ledighetsraten og endrer ikke Norges Banks vurdering av kapasitetutnyttelsen, skriver Jeanette Strøm Fjære, DNB Markets i en analyse.

Fjære understreker samtidig at de ikke forventer at renteøkningen vil komme betraktelig senere enn hva Norges Bank tror.

– Vi venter at rentehevingen kommer først i september 2019, fordi vi venter et svakere boligmarked i 2018 og lavere lønnsvekst i årene fremover enn Norges Bank anslår, skriver hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsledighet
  2. Nav

Flere artikler

  1. Færre ledige: – Veldig sterke tall

  2. Nav: Nedgang i ledigheten i august

  3. Forventer renteheving og høy lønnsvekst

  4. 1.700 færre arbeidsledige i november

  5. 2200 færre ledige i januar: – Supersterke tall