Rammes av sukkeravgiften: Én av tre melder om svekket lønnsomhet

Bedrifter som er berørt av sukkeravgiften, melder om røde tall og frykt for nedbemanning. 

DYRERE: Sukker har blitt mye dyrere fra 1. januar, og bedrifter som berøres av sukkerskatten har sagt klart ifra til NHO at de sliter med lønnsomheten som følge av skatten.
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Regjeringens økte avgifter på alkoholfrie drikkevarer, sjokolade- og sukkervarer, populært kalt sukkeravgiften, gir utslag for næringslivets hovedorganisasjons medlemsbedrifter.

En ny undersøkelse gjort av NHO, hvor man har spurt alle selskaper som er berørt av avgiftsøkningen, sier én av tre bedrifter at avgiften i stor grad har hatt negativ konsekvens for lønnsomheten i 2018.

– Undersøkelsen bekrefter dessverre det næringen har sagt siden budsjettforliket i fjor høst – avgiftene svekker verdiskapingen og truer arbeidsplasser, skriver administrerende direktør Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke i en pressemelding.

Mye av kritikken mot avgiften handler om at produkter som er sukkerfrie, er underlagt avgiften, mens produkter som kaker hvor sukkerinnholdet er høyt, ikke er underlagt avgiften.

Les også

Orkla-direktør etter nytt sukkeravgift-forslag: – Situasjonen er blitt helt uholdbar

Vil føre til nedbemanninger

I NHOs undersøkelse svarer 11 prosent at sannsynligheten for at de må nedbemanne som følge av avgiftene, er stor, og 24 prosent oppgir at det er stor sjanse for at man stopper å ansette.

KREVER HANDLING: Petter Haas Brubakk, leder for NHO Mat og Drikke etterlyser handling fra politikerne etter de nå har lagt frem data som viser at næringslivet sliter i møte med sukkeravgiften.

Videre mener 35 prosent av selskapene at sukkeravgiften vil fortsette å skade driften resten av 2018 og inn i 2019.

Sukkeravgiften som ble innført 1. januar 2018, gjorde at prisen for sjokolade- og sukkervarer fra 20,19 kroner kiloet i 2017 til 36,92 kroner kiloet.

Det utgjør en økning på 83 prosent, noe som anslagsvis gir 1,1 milliarder ferske avgiftskroner i statskassen.

Også konsentrat og sirup til blant annet brusproduksjon økte fra 20,32 kroner literen i 2017 til 28,91 kroner literen med budsjettforliket. Det utgjør en økning på over 40 prosent.

KrF vil endre avgiften

Krfs finanspolitiske talsperson, Kjell Ingolf Ropstad, bekreftet overfor VG i forrige uke at KrF i forbindelse med behandlingen av revidert budsjett på forsommeren, kommer til å kreve en utredning for å få til en omlegging av sukkeravgiften på drikkevarer.

Les også

Sukkerskatten svekker børsnotert godterikjempe

– Vi ønsker å målrette avgiften bedre, hvor det blir lav avgift på vann tilsatt smak og brus med lavt sukkernivå og høy avgift på brus med høyt sukkerinnhold, sier han.

Ropstad påpeker at land som Finland, England og Irland har klart å lage sukkeravgifter som ikke straffer sukkerfrie produkter, slik som avgiften gjør i dag.

Også i Frp provoserer sukkeravgiften mange.

NHO etterlyser handling fra KrF og regjeringen.

– Det er avgjørende at regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti nå benytter revidert nasjonalbudsjett til å reversere avgiftsøkningene. Deretter er tiden overmoden for en fullstendig gjennomgang av særavgiftene, der målet er å etablere en konsistent avgiftspolitikk som styrker norske mat- og drikkeprodusenters konkurransekraft i forhold til grensehandel og avgiftsfri import.

Les også

Regjeringen må utrede forbud mot prisdiskriminering

Les også

Hundre ganger mer i skattekutt for de rikeste

Les også

Søt avgift skaper bitterhet i Frp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Skatter og avgifter
  2. Dagligvarebransjen
  3. Mat og drikke

Flere artikler

  1. Regjeringen endrer den omstridte sukkeravgiften

  2. Analyse forsterker SSB-tall: Nordmenn pantet 7,7 millioner svenske brusbokser i Norge

  3. – Hadde vært over om vi ikke hadde hatt penger i banken

  4. Revidert budsjett: Sukkeravgiften skal kuttes med 365 millioner

  5. Sukkeravgiften utredes – NHO bekymret for tidspress