Kraftig fall i USAs økonomiske vekst

Den økonomiske veksten i USA i årets tre første måneder har blitt justert ned gang etter gang. Onsdag kom den endelige fasiten, som var overraskende svak.

DYPFRYST: Den amerikanske økonomien traff en kraftig fartshump i første kvartal, mye takket være den unormalt kraftige vinteren. Den bidro til å bremse mye økonomisk aktivitet. Bildet er fra Washington DC i mars.
Publisert:

Den amerikanske økonomien hadde en tilbakegang på hele 2,9 prosent i første kvartal, målt på årsbasis.

Det viser den endelige statistikken for årsveksten i USAs bruttonasjonalprodukt, som ble offentliggjort av det amerikanske næringsdepartementet.

Ifølge departementet er det ikke bare den tøffe vinteren i år som forklarer det kraftige fallet.

Nedgangen er langt sterkere enn anslaget på -1,8 prosent, som økonomene hadde ventet i forkant, ifølge konsensustall fra Bloomberg.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets

- Det er veldig svakt, men vi visste at det ville komme et svakt tall, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til E24.

Utviklingen er en kraftig helomvending fra de siste tre månedene før nyttår. Da vokste nemlig den amerikanske økonomien med 2,6 prosent på årsbasis. I rapporten forklares helomvendingen med en bred nedgang i både offentlig og privat pengebruk.

Ikke siden første kvartal 2011 har den økonomiske utviklingen vært negativ i et enkelt kvartal.

Nedjustert gang etter gang

Onsdagens statistikk er den tredje, og siste revideringen av statistikken for den økonomiske veksten i USA i første kvartal.

For hver av rapportene som har blitt offentliggjort, har anslaget for den økonomiske veksten falt hver gang. I det første anslaget ble det rapportert om en vekst på 0,1 prosent, før man i andre runde anslo en tilbakegang på -1,0 prosent.

Flere har pekt på den tøffe vinteren i USA for å forklare oppbremsingen i både arbeidsmarkedet og økonomien generelt. Rapporten fra næringsdepartementet, peker imidlertid på flere ting.

De skriver også at de denne gangen hadde et mer komplett datasett å analysere. Slik beskriver de forskjellen fra andre til onsdagens endelige anslag:

- Økningen i det personlige forbruket var lavere enn tidligere estimert, og nedgangen i eksporten var høyere enn tidligere estimert.

Les også

Redusert etterspørsel i USA

Tror på comeback

Sjefanalytiker Erik Bruce peker på at unormalt kaldt vær preget USA i de første månedene i år.

Været har allerede satt dype spor i den månedlige arbeidsmarkedsstatistikken i USA tidligere i år.

- Jeg tror ikke markedet vil legge noe vekt på tallet. Dette tegner ikke et riktig bilde av den underliggende veksten i USA, sier Bruce om BNP-tallet.

Han tror vi nå vil se at veksten vil ta seg opp.

- Det er mange indikasjoner som ligger til rette for at veksten i andre kvartal tar seg opp, sier Bruce.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB.

Kjersti Haugland i DNB Markets forteller at de nå skal oppdatere sine prognoser for den amerikanske økonomien. Før de ferske tallene kom hadde de anslått en vekst på 2,7 prosent. Den vil de nå nedjustere.

- Det lå i kortene at det ville komme en nedjustering av veksten, men det her var mer enn vi hadde trodd, sier seniorøkonomen til E24.

Hun sier at analytikerne er overrasket over tallene, til tross for at tjenestekonsumet har vært svakt i første kvartal.

- Spørsmålet blir hvor mye væreffekten har spilt inn. Vi må nå se på flere faktorer. Det dårlige været i starten av året er ikke eneste grunnen til de svake tallene, sier seniorøkonomen til E24.

Haugland påpeker videre at USA er i en oppadgående trend og at de ferske tallene er en forbigående nedtur.

Les også:

Eksporterer olje for første gang siden 70-talletRapport: Klimaendringer blir svært dyrt for USABoligprisveksten i USA dempesRaskeste boligsalg i USA på 7 måneder

Publisert: