MER OPSJONSBRÅK I HYDRO: Forlater Hydro i protest

Tre styremedlemmer nekter gjenvalg til Hydro-styret i protest mot statens håndtering av opsjonsbråket i sommer.

  • Tor Øyvind Andersen
  • Øystein Sjølie
  • FRANK LYNUM TROND LYDERSEN - Aftenposten
Publisert:

Det opplyser Hydro i en pressemelding.

"Styremedlemmene Håkan Mogren, Lena Olving og Kurt Anker Nielsen har varslet at de ikke ønsker gjenvalg til Hydros styre. Dette er meddelt i første rekke fordi disse medlemmer er sterkt kritiske til den norske stats vurderinger i forbindelse med styrets avvikling av opsjonsordningene i selskapet", heter det i meldingen.

Dette er de tre utenlandske medlemmene i Hydro-styret.

Hydros valgkomité jobber for tiden med å nominere ny styreleder og styremedlemmer og det er i den forbindelse at de tre har sagt at de ikke ønsker gjenvalg.

I tillegg til de tre som nå forlater Hydro i protest, har også fungerende styreleder Elisabeth Grieg varslet at hun forlater Hydro. Det betyr at av de seks aksjonærvalgte styremedlemmene i Hydro, forlater fire nå selskapet.

Kurt Anker Nielsen skal også over i det nye styret i StatoilHydro og ville uansett forlatt Hydro, siden staten ikke ønsker at noen skal sitte i begge styrene.

De ansatte har i tillegg tre styremedlemmer.

- Jeg oppfatter dette som ganske udramatisk, men som eier setter vi vår lit til valgkomiteen, sier næringsminister Dag Terje Andersen til NTB.

Les også: Næringsministeren: - Udramatisk

Utlendingene rømmer

Selv om det er utlendinger som nå forlater Hydro-styret i protest bedyrer nestleder i valgkomiteen Siri Teigum at de skal klare å rekruttere internasjonale hoder.

- Vi har ingen indikasjon på at det blir vanskelig å få inn utenlandske styremedlemmer i Hydro. Rekrutteringsprosessen går på skinner, sier Teigum til E24.

Noen ytterligere forklaring på hvorfor de tre valgte å trekke seg vil hun ikke gi.

- Det er klart at valg komiteen har utfyllende samtale med styremedlemmene, men den kan vi naturligvis ikke gå ut med, sier Teigum.

Det har ikke lykkes E24 å komme i kontakt med de tre styremedlemmene.

Dette er opsjonsbråket i Hydro- Saken har ridd nyhetsspaltene denne sommeren. Denne artikkelen forklarer saken for deg som ikke har fått med deg alt.

Reinås er taus

Tidligere styreleder Jan Reinås vil ikke kommentere saken nå.

- Jeg tar til etterretning deres vurderinger, sier tidligere styreformann Jan Reinås, som mener han ga nok kommentarer om saken i sommer.

Opsjonsbråk

Den 23. juli offentliggjorde Hydro at selskapet ville avslutte opsjonsavtalene med 35 ledere, blant dem hele konsernledelsen. Som kompensasjon fikk de til sammen 210 millioner kroner. Konsernsjef Eivind Reiten fikk 28 millioner kroner.

Da Hydro gjorde dette, så selskapet bort fra noen klausuler i avtalene. Blant annet skulle årlig utbetaling gjennom opsjonsprogrammet bare tilsvare ett års lønn.

To juseksperter sa til E24 og Aftenposten at det var ulovlig å se bort fra disse klausulene. Dette førte til et stormløp mot Hydro-ledelse, frontet av politikere fra de tre regjeringspartiene.

Jan Reinås ble sparket ut av næringsminister Dag Terje Andersen som styreleder i Hydro 5. august. To dager senere ga ledelsen avkall på 20 av millionene.

Les også kommentaren: Et fattigere Hydro.

E24 kommer med mer.

Følg Hydro-kursen på Børs24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Hydro-styret uten utlendinger: - Det er internasjonalt nok

  2. Vareberg foreslås som ny styreleder i Hydro

  3. Næringsministeren kaller styreprotest (u)dramatisk

  4. Reinås ferdig

  5. Andersen freder resten av Hydro-styret