Kun 11 land med AAA-rating: – Verden har historisk høy
gjeldsgrad

Ikke siden 2003 har så få land hatt den høyeste rangeringen hos ratingbyrået Fitch. Sjeføkonom mener verden må forberede seg på lavere vekst fremover.

LAVERE RATING: Siden 2009 har fem land mistet sin AAA-rangering. Sjeføkonom mener hovedårsaken er en høy gjeldsbelastning.
Publisert:

Antallet land rangert som AAA har falt de siste årene. I perioden 2004 til 2009 var det 16 land som fikk ratingbyråets høyeste rangering.

Nå har antallet falt ned til elleve. I en pressemelding skriver Fitch Ratings at de ikke tror dette vil endre seg i løpet av de neste to årene. Rangeringen brukes som en guide for investorer til å vurdere risikoen for investeringer.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management mener situasjonen skyldes en svært høy gjeldsgrad.

Les også

Tyrkias kredittverdighet nedgradert til «søppel»

– Gjeldssituasjonen i verden har ikke vært så ille på veldig mange år. Da snakker vi om gjeld som prosent av inntekt, både i statlig og privat sektor. Gjeldsgraden er historisk høy, sier Wilhelmsen til E24.

Japan først ut

Han viser til at en del land har mistet den gjeveste rangeringen fordi de har gjort for få tiltak for å redusere gjeldsbelastningen.

– Skal man redusere gjeldsgraden må man enten betale mer ned på gjelden, eller øke den økonomiske veksten. Det er flere land som ikke har gjort nok for å bedre vekstkapasiteten i økonomien sin, sier han.

Les også

Ratingbyrå: Elbilene truer oljenæringen

I 2008 ble Japan det første landet som mistet sin AAA-rating. Wilhelmsen mener dette skyldes lav nominell vekst.

– For å ha kontroll over gjeldsgraden må du ha en stabil gjeldsutvikling og nominell vekst i økonomien. Det kan enten skje gjennom produksjonsvekst eller inflasjon. Japan har knapt hat noen av delene. Samtidig har de fortsatt med å ha store underskudd på statsbudsjettet.

Venter lavere vekst i verdensøkonomien

Sjeføkonomen understreker at en nedgradering fra AAA til AA, den nest høyeste rangeringen, ikke nødvendigvis trenger å være veldig dramatisk. Likevel mener han vi nå må forberede oss på lavere vekst i verdensøkonomien.

– Man kan skape en negativ spiral, slik man har sett i Hellas. Den høye gjelden der gjør det vanskelig å skape vekst, som igjen fører til at gjeldsgraden øker ytterligere.

– Gir dette grunn til bekymring?

– Det jeg er mest bekymret for er at den høye gjelden bidrar til å dempe vekstutsiktene for verden. Det går mye ressurser til å betjene gjelden. Landene mister fleksibiliteten til å gjennomføre den ekspansive finanspolitikken som de kanskje burde gjort for å få opp veksten, sier Wilhelmsen.

Les også

Gir Russland «søppelvurdering»

Han advarer også mot at faren for en finansiell krise øker med den høye gjeldsbelastningen.

– Gjelden fører til at vi får større nedsiderisiko i verdensøkonomien. Den øker faren for at vi kan få nye finansielle kriser, sier Wilhelmsen.

Les mer om gjeld på E24:

Les også

IMF: Hellas’ gjeld er uholdbar

Les også

Italias lånekostnader øker

Publisert:

Her kan du lese mer om