Støre frykter ledighet på europeisk nivå

Ap-leder Jonas Gahr Støre frykter norsk arbeidsledighet på europeisk nivå og advarer mot at vi er i ferd med å få en tapt generasjon.

AP-LEDER: – Dette er et omriss av en tapt generasjon, sier Jonas Gahr Støre om den yngre generasjonen i Norge.
Publisert: Publisert:

Støre mener det er for enkelt å si at ledigheten vokser på grunn av krisen i oljebransjen.

– Ledigheten er størst blant dem under 26 år. 60 prosent av dem igjen har kun grunnskole som høyeste utdanning. Disse kjemper for å komme seg inn i et arbeidsmarked som ikke bare har færre jobber generelt, men spesielt få for ufaglærte, sier Støre til Klassekampen.

Han anslår at mellom 15.000 og 20.000 av et kull på 60.000 ikke kommer til å fullføre videregående, hvis dagens bilde ikke endres.

Les også

Stortinget presenterer skatteforlik: Dette betyr det for deg

– Dette er et omriss av en tapt generasjon. Jeg frykter at vi er på vei til å få et ledighetsnivå lik andre land i Europa, sier Ap-lederen.

Det innebærer i så fall en ledighet på 10-tallet, mot de 4,6 prosentene som ifølge SSB for tida er på jakt etter arbeid her i landet.

Støre lover at flere vil få jobb med ham som statsminister, selv i en tid med omstilling.

– Arbeid til alle hindrer ikke mobilitet. 500.000 av oss bytter arbeid i året. Det er stor omstilling. Tvert imot gjør ledighet omstilling vanskeligere. Norge har tidligere hatt tilnærmet full sysselsetting og likevel høy omstilling, sier Ap-lederen.

Les også

Trump vil bytte ut Yellen

Les også

– Stortinget forstår ikke krisen mange bedrifter befinner seg i nå

Les også

Hauglie: Ingen nasjonal ledighetskrise

Publisert:
Gå til e24.no