Hauk hjelper Norges Bank

Jean-Claude Trichet antyder europeisk renteheving i mars, noe som gjør jobben mye enklere for Norges Bank.

MÅ TA SKJEEN I EN ANNEN HÅND: Jean-Claude Trichet kan bli nødt til å ta skjeen i en annen hånd og senke renten, tror senioranalytiker i DnB Nor, Eirik Larsen.
Publisert:

Den europeiske sentralbanken (ESB) holdt som ventet renten uendret på 3,50 prosent torsdag.

V-ordet

Men sentralbanksjef Jean-Claude Trichet gjorde det klart at flere rentehevinger kan komme.

Flere nyheter på E24.

- Informasjonen som er blitt tilgjengelig siden vårt forrige møte har støtter ytterligere opp om våre tidligere beslutninger om å heve renten, sa Trichet i sin uttalelse etter rentemøtet.

- Det har også blitt bekreftet at det fremdeles er essensielt med sterk vaktsomhet ("strong vigilance") for å sikre at det ikke oppstår noen risiko for prisstabiliteten på mellomlang sikt.

Pengepolitikken er fortsatt ekspansiv, fastslår Trichet.

- Vi holder fast på vårt syn om at ESB kommer til å heve renten to ganger til i løpet av første halvår, sier obligasjonsstrateg Kornelius Purps ved Unicredit i München til Bloomberg.

Derimot ventet Deutsche Bank nylig at markedet ville begynne å redusere troen på rentehevinger i eurosonen.

Bank of England holdt renten uendret på 5,25 prosent torsdag.

Norges Bank-møte 15. mars

Rentehevinger i eurosonen gjør det enklere for sentralbanksjef Svein Gjedrem å heve tempoet i rentesettingen , om han skulle trenge noen ekstra begrunnelse for det.

Norsk økonomi er preget av mangel på arbeidskraft og høy vekst, men lav inflasjon har gitt saktere tempo i rentehevingene enn de største norske haukene ønsker.

Renteheving i eurosonen gjør det enklere å sette opp den norske renten uten kronestyrking og lavere importert inflasjon.

Finn vekslingskurser på våre valutasider

Publisert: