Kommentar

Børskommentar: Shoppegale nordmenn gir handelsfest på børsen

Nye shoppingtall bekrefter at handelsaksjer som XXL, Kid og Europris fremdeles kan gå varmt i sommervarmen. Og nå kommer Sats.

 • Sindre Heyerdahl
  Kommentator

Dopapir og hermetikk var slagere da pandemien satte inn i mars. Skuffer og skap ble fylt til randen. Siden har nordmenns hamstringsgen vendt seg mot et coronaliv i friluft. Ved inngangen til sommeren var det sykler, turutstyr og båter vi kastet oss over.

Dette er en del av et sterkt endret shoppemønster denne våren. Forbruket er skrudd fra kjøp av tjenester, og over på større varegrupper. Samtidig bekrefter fredagens detaljhandelstall fra SSB at den samlede shoppingen vokser friskt. En vekst i april på nesten fem prosent ble fulgt av en vekst i mai på nesten tre.

Utviklingen bekreftes av også andre indikatorer, som måler blant annet kortbruk og forbrukertillit. Fyrt opp av rekordlave boliglånsrenter opprettholder svært mange en sterk kjøpekraft.

Og nordmenns shoppeiver bidrar til å holde liv i mang en butikk – og i mang en aksje. Se bare på forbruksvareindeksen på Oslo Børs, som reflekterer utviklingen. Indeksen er opp nesten 10 prosent hittil i år – og nesten 80 prosent hittil i kvartalet.

Mange av anførerne på listen har da også levert svært sterke tall i det siste. XXL og Kid serverte begge markedet sterke oppdateringer forrige uke. Aksjene bykset kraftig opp på meldingene om en estimert salgsvekst i andre kvartal på mellom 20 og 30 prosent. Og like etter at vi kommenterte at også Europris kunne komme på banen, fulgte da også billigkjeden etter.

En ny bekreftelse vil vi få når disse handelsaksjene i neste måned suksessivt legger frem sine kvartalstall. Samtidig er det ikke like åpenbart at disse aksjene bør være en del av investorenes sommerportefølje. Europris har for eksempel klatret over 70 prosent siden vi i mars skrev kommentaren «en aksje som lukter comeback».

Handelsaksjene må dermed fortsette å selge unna sykler, gardiner og godteri langt inn i andre kvartal om aksjekursene skal forvares – og endog stige videre. Og det samtidig som nordmenns appetitt på enkeltvarer gjerne er av begrenset varighet – og en del av maisalget kan tilskrives sommerforberedelser.

Europris hadde i så måte også noen ord til advarsel i sin siste markedsoppdatering for en uke siden; «Det er for tidlig å trekke konklusjoner om de langvarige virkningene av covid-19, men Europris antar at de mest uvanlige effektene allerede er bak selskapet».

Det virker plausibelt. Inn spiller også en mulig vridning i forbruket. Tall over kortbruk viser allerede en markert oppgang i kjøpet av tjenester fra bunnen i mars. Og mer er trolig i vente, i takt med at folk beveger seg mer og samfunnet i økende grad finner tilbake til normalen. Da er det også naturlig at økningen i tjenesteforbruk vil gå på bekostning av varekjøp.

Også badeland, fornøyelsesparker og treningssentre er nå omsider helt eller delvis åpnet opp igjen. Det siste er naturligvis meget godt nytt for en annen tungvekter på forbruksvareindeksen på Oslo Børs – treningskjeden Sats. Aksjen har naturlig nok hengt etter indeksen under coronaen, og er ned 18 prosent hittil i år. Nå ser det lysere ut, iallfall på litt sikt.

Og til tross for at andre handelsaksjer alt har lagt bak seg en sterk fest, er det muligens også her mer å gå på. Fremdeles vil trolig pandemien og smittefrykt holde mange hjemme. Og nye reiseråd bekrefter at vi neppe kommer vi oss til Sverige i særlig mye av tredje kvartal.

Dermed kan etterspørselen etter fritidsutstyr, hagemøbler og pynteputer potensielt holde seg sterk når kjøpesterke nordmenn eller svensker ferierer i hjemlandet. XXL, Europris og Kid har alle en sterk tilstedeværelse landet rundt – og til dels i andre nordiske land.

Ser vi lenger frem, vil det trolig heller ikke i shoppetallene være mulig å helt ignorere pandemien. Ledigheten vil trolig bite seg fast på et høyere nivå enn vi har vært vant til – og lønnsoppgjøret for dem som har jobb vil trolig bli meget magert i høst. Samtidig kan vi alltids få en ny fullskala virusbølge.

Men der er vi ikke nå – nordmenn ruset på lave renter vil trolig frenetisk dra betalingskortene også i sommervarmen. Det kan være kakerester igjen i handelsaksjene på Oslo Børs.

Les hele saken med abonnement

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Børskommentar: Det kan være oppside på Børsen i nordmenns corona-shoppehopp

 2. Betalt innhold

  Børskommentar: Politikerne sikrer Europris-sommeren

 3. Betalt innhold

  Mange spørsmål gjenstår for børsraketten Softox

 4. Da Norge ble stengt ned, trøstet vi oss med maling og ny grill

 5. Betalt innhold

  Børskommentar: En dyr og grønn aksje som fremdeles kan stige

 6. Betalt innhold

  Børskommentar: Lakseaksjene som skiller seg ut i stimen