Røkke kan gi bråkerabatt

Aker har mulighet til å gi Aker Solutions og dermed staten rabatt, mener jusprofessor.

I SAMTALER: Røkke undersøkte med oss muligheten for at statsministeren kunne delta i presentasjonen av stiftelsen, sier statssekretær Giæver Eriksen.
Publisert:

Kjell Inge Røkke-systemet kan komme Regjeringen i møte om et priskutt for de omstridte aksjene Aker Solutions kjøpte av Aker i begynnelsen av april uten å havne i juridisk trøbbel.

Det mener jusprofessor Johan Giertsen ved Universitetet i Bergen.

- En prisrevisjon som er forretningsmessig begrunnet - innenfor det spillerom for et forsvarlig verdsettelsesskjønn som det vil være i saker som dette - er normalt intet selskapsrettslig problem, sier professoren.

Rabattprat

Ifølge VG skal Aker-systemet ha åpnet for muligheten for en rabatt i de omstridte transaksjonene. Det kan gi Regjeringen den seieren som trengs for å komme ut av Røkke-striden.

- Den forretningsmessige begrunnelse vil kunne være at det nå er så mye støy rundt denne aksjehandelen, at både selger og kjøper har en felles interesse i ro om saken ved å inngå en endringsavtale som staten finner akseptabel. Samtidig som man - eventuelt - også finner en behandlingsform som staten finner akseptabel, fortsetter Giertsen.

Røkke-systemet har hittil stått fast på at handelen mellom Aker Solutions og Aker har skjedd på ryddig og riktig måte. Aker ville i går ikke kommentere mulighetene for et prisavslag eller andre endringer i avtalen. Dermed kan en endring av avtalen bli regnet som en helt ny handel, som i sin tur kan medføre ekstra skattekostnader for Aker og Aker Solutions.

Og en eventuell reforhandling som gir Aker Solutions en lavere pris eller tar en eller flere av de fem solgte selskapene ut av handelen, kan fort bli upopulær blant Akers aksjonærer, som ifølge markedet har fått en god pris for sine eiendeler i salget til Aker Solutions. Aker må altså sikre seg mot eventuelle søksmål fra dem i en eventuell rabattavtale med Aker Solutions og Staten.

Ingen kommentar

Aker ville i går ikke kommentere muligheten for å gi prisavslag:

- Det er en hypotetisk problemstilling. Vi forholder oss til at handelen allerede er gjennomført og til at det er en dialog med staten om saken, sier kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid til Aftenposten.

Les også: Røkke må ha staten på laget

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no