FONDSFORVALTER: Tror børsselskapene skuffer i 1. kvartal

Frykten er den samme som i november og det er for tidlig å snakke om stabilisering, mener fondsforvalter Hans Thrane Nielsen.

Publisert:

Førstekvartal er over for de fleste selskapene på Oslo Børs, og måneden har behandlet de fleste kurser pent. Hovedindeksen la på seg 2,2 prosent tirsdag og endte dermed måneden opp 5,5 prosent.

Les mer:

Fondsforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Kapitalforvaltning tror noen investorer kan få seg noen skuffelser når selskapenes førstekvartalsresultater blir lagt frem.

- Vi sitter og venter på resultatvarsler for førstekvartal fra norske selskaper. Det forbauser meg at vi ikke har hatt flere av dem når man ser hva analytikerne venter seg, sier Thrane Nielsen og legger til:

- Det er beintøft å drive konsumindustri i Norge i dag, og mange har meget vanskelige rammebetingelser, så jeg er svært nysgjerrig på hvordan førstekvartal de har hatt.

Analytikere vs. investorer

Nå som siste måned i kvartalet er over og konsernsjefene får sett litt på regnskapene i forhold til det analytikerne venter seg så tror han flere resultatvarsler vil tikke inn. Men det betyr ikke nødvendigvis at investorene blir overrasket.

- Markedet ligger lavere enn analytikernes forventninger. Det er ingen tvil om at markedet har priset inn langt lavere inntjening enn analytikerne, sier Thrane Nielsen.

Han vil ikke peke ut selskaper han tror har lidd mer enn forventet i førstekvartal, men mener noen bransjer flyter lenger på gode tider i 2008 enn andre.

- Mange selskaper lever fortsatt på god ordrebok. Det gjelder både offshoreindustrien, verft og shipping. 2008 var et år med god ordreinngang for mange av de selskapene, og man kan vente et greit førstekvartal og fortsatt greie rater for flere av dem, sier Thrane Nielsen.

- Ingen tegn til stabilisering

Børsen er fortsatt preget av høy volatilitet og til tross for dagens og månedens børsoppgang synes fondsforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Kapitalforvaltning det er altfor tidlig å snakke om noen stabilisering.

- Jeg synes ikke markedet er preget av stabilisering. Den samme frykten som var i november er fortsatt her, men jeg føler at aksjer er for billige til at vi får de store indeks-svingningene på rundt 10 prosent vi hadde i september og oktober, sier Thrane Nielsen til E24 og legger til:

- Når store likvide selskaper uten gjeld beveger seg 10 prosent så er det langt fra stabilisering.

Kortsiktige investorer

Han mener børsbildet er preget av kortsiktighet og savner tunge, langsiktige investorer på børsen.

- Det virker som investorer og spekulanter på Oslo Børs er svært opptatt av intradag handel. Det er korte penger som jager markedet. Jeg ser ingen tunge investorer, og man er ikke opptatt av om selskapene er verdt 5 prosent mer eller mindre, men om man kan gjøre noen prosent på noen timer eller en dag. Se for eksempel på Orkla

OSE

ORK

og Rec

OSE

REC

, sier Thrane Nielsen.

Mens Rec var kraftig opp mandag og Orkla falt, var forholdet snudd på tirsdag til tross for at Orkla er hovedaksjonær i Rec og kursene burde bevege seg mer i takt. Tirsdag stiger Orkla 4,9 prosent, mens Rec faller 2,5 prosent.

Forbrukertilliten i USA tynges av bilbransjen

Nå venter Storebrands leder for norske aksjer etter signaler om at bunnen i realøkonomien er nådd.

- Vi leter ikke etter tegn til bedring, men at de ledende indikatorere er på bunnen av syklen. Japansk PMI steg for andre måned på rad, og Sør-koreas industriproduksjon har steget den siste 1,5 måneden, det er positivt men det er fortsatt USA som er mest toneangivende, sier Thrane Nielsen.

- Fra USA kom tre nøkkeltall som skuffet noe, til tross for at det allerede var lave forventninger. Både Chicago PMI, forbrukertillit (consumer confidence) og boligprisindeksen (S&P/ Case-Schiller) var hakket under det man kunne håpe, sier han.

Han frykter at det vil ta lang tid før forbrukerne blir mer positive i USA.

- Bilindustrien kommer også til å ta tid for USA å rydde opp i. Det er en stor juridisk mølle og en industri med svært mange ansatte. Den store omveltningen man skal gjennom vil nok kan nok føre til at det blir en stund til vi får signaler om bedre forbrukertillit (consumer confidence) fra USA, sier Thrane Nielsen til E24.

Les også:

Flere nyheter på E24

Publisert: