KVARTALSRAPPORT FOR OLJEFONDET: Oljefondet selger statsobligasjoner for å kjøpe aksjer

Oljefondet får nå så lite penger av Finansdepartementet at fondet har startet nedsalget av obligasjoner.

MASTERS OF MONEY: Oljefondsjef Yngve Slyngstad flankert av sentralbanksjef Svein Gjedrem og finansminister Kristin Halvorsen.
Publisert:

Overføringene til Statens pensjonsfond – Utland eller Oljefondet faller kraftig.

I første kvartal fikk fondet overført 44 milliarder kroner fra Finansdepartementet. Det er det laveste siden 2004.

Men fondet opprettholder aksjekjøpene. I årets tre første måneder kjøpte fondet aksjer for 134 milliarder kroner.

- Vi solgte obligasjoner for 90 milliarder kroner i første kvartal, sier Yngve Slyngstad, administrerende direktør i Oljefondet til E24 i etterkant av onsdagens pressekonferanse der Oljefondets resultat for første kvartal ble lagt frem.

Slyngstad sier at fondet særlig selger statsobligasjoner, siden markedene for andre obligasjoner fremdeles er vanskelige.

- På ti års sikt vil det vise seg om dette er gode kjøp, sier Slyngstad.

På grunn av lavere oljepris og langt større bruk av penger over statsbudsjettet, er overføringene fra departementet redusert til en tredjedel av nivåene fra i fjor. I tredje kvartal fikk fondet 128 milliarder kroner.

Rekordstore aksjekjøp

Aksjekjøpene i første kvartal var de nest største i fondets historie (se figur).

Grunnen til de store aksjekjøpene er at Stortinget i 2007 bestemte at 60 prosent av Oljefondet skal være plassert i aksjer, mot tidligere 40 prosent. Siden vedtaket har fondet brukt all ny tilførsel av penger på aksjer, men nå har fondet altså også begynt å kvitte seg med obligasjoner.

Ved utgangen av første kvartal er aksjeandelen oppe i 52,6 prosent av fondet. Oljefondet eier dermed aksjer for 1091 milliarder kroner

Rekordhøyt eierskap

De store aksjekjøpene de siste par årene har ført til at fondet nå eier store deler av de børsnoterte aksjene i flere markeder.

Fondet opplyser at det eier 1,58 prosent av de børsnoterte aksjene i Europa. I USA og Asia ligger andelen på om lag 0,6 prosent av totale børsnoterte aksjer. Gjennomsnittlig eierandel over alle markedene fondet er inne i, er på 0,9 prosent, opp fra 0,8 prosent ved årsskiftet.

Les også: Tapte 66 milliarder i første kvartal

Flere nyheter på E24.

Publisert:
Gå til e24.no