NORGE HAR STØRST ØKONOMI: Norge har størst økonomi i Norden – for aller første gang

Endelig, slår vi svenskene i størrelse. For første gang i historien er den norske økonomien større enn den svenske.

STØRST OG MINST: Norges statsminister Jens Stoltenberg, og Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.
Publisert:

Det norske brutto nasjonalproduktet (BNP) vil i første kvartal 2009 være større enn det svenske BNP. Det viser beregninger som E24 og VG har foretatt, ut fra tall og prognoser fra Norges Bank og OECD.

– Målt i felles valuta blir BNP i Norge større enn i Sverige i første kvartal. Det blir første gang noensinne, bekrefter sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk seg forelagt E24s tall i går kveld. Han vil gjerne feire den sterke norske økonomien, men ikke hovere svenskenes problemer.

– Det er selvsagt gledelig for Norge at norsk økonomi over flere år har vært sterk, sier han og understreker:

– Dette handler om mer enn olje. Sammenlikner vi oss internasjonalt, har vi veldig mange flere i jobb i Norge enn de fleste andre land, sier han.

– Samtidig som vi er glade for vår solide økonomi, er det ingen grunn til å glede seg over de alvorlige økonomiske problemene Sverige er inne i. Vi vil nå også oppleve en vesentlig dårligere utvikling og økning i ledigheten, men svensk økonomi er hardere rammet, sier statsministeren.

Gleder seg ikke

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) er enig.

– Jeg synes det er mye morsommere å slå svenskene på ski eller i Melodi Grand Prix, enn i BNP. I solidaritet med vårt broderfolk, som er meget sterkt rammet av finanskrisen, vil jeg ikke glede meg over dette, sier hun, men legger til:

– Vi kan glede oss over at vår solide økonomi gir oss muligheter til å bekjempe virkningene av finanskrisen.

Det er liten tvil om at finanskrisen har rammet Sverige grusomt mye hardere enn Norge:

Brutto nasjonalproduktet begynte å krympe i Sverige allerede andre halvår i fjor, og tendensen fortsetter inn i 2009.

I Sverige er 7,3 prosent av arbeidsstyrken ledige. Norge har en ledighet på bare tre prosent.

E24-LESER: "Slå sammen Norge og Sverige. Her har vi snart bare olje og fisk igjen, mens svenskene har INDUSTRI."

Nå har verdien av landets produksjon falt under Norges – selv om svenskene er dobbelt så mange.

Norges BNP i 2008 var på 2538 milliarder kroner. Det svenske bruttonasjonalproduktet var på 3061 milliarder svenske kroner, som tilsvarte drøyt 2600 milliarder norske.

Fortsatt fall

Våre beregninger tar utgangspunkt i en kronekurs på 81 kroner nå, og prognosene for BNP for 1. kvartal 2009. Da ligger norsk BNP an til å bli 2,1 prosent større enn det svenske, målt i norske kroner.

I går fikk var 100 svenske kroner verdt bare 77,36 kroner. Dermed kan Norges BNP bli opptil 5 prosent høyere enn BNP i Sverige i første kvartal.

– Det er en ulvevinter, og det blir en ulvesommer. Vi tror at svensk BNP falt med 2,5 prosent fra tredje til fjerde kvartal. Og fallet fortsetter, sier Knut Hallberg, valutaanalytiker i Swedbank i Stockholm.

I 1970 var norsk BNP bare 37 prosent av Sveriges. Siden har veksten i Norge vært relativt god, mens den i Sverige har vært dårlig.

– Sverige hadde særlig en dårlig periode på 1970- og 80-tallet, med tunge strukturendringer, lav vekst og tidvis høy ledighet. Etter krisen tidlig på 1990-tallet har det gått bedre, men norsk økonomi har vært enda sterkere i denne perioden, sier Einar Lie, professor i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo.

Noe skyldes oljen

En vanlig måte å sammenligne levestandard på, er å måle BNP pr. innbygger. Norge tok igjen Sverige i løpet av 80-tallet. Men etter den økonomiske krisen på 90-tallet dro Norge kraftig fra. Vår oljerikdom er noe av forklaringen, men ikke hele.

Statistisk sentralbyrå, SSB, har beregnet at om lag 15 prosent av Norges BNP er såkalt oljerente.

– Selv uten oljen er Norge om lag like rikt som USA, og langt rikere enn Sverige, sier Ådne Cappelen, forskningsdirektør i SSB.

Aftonbladets Helle Klein: Grattis, Norge

VGs Hanne Skartveit: Grattis, Sverige

Publisert: