Fredriksen til kamp mot reiselivskjempe

John Fredriksen er rykende uenig med ledelsen i reiselivskjempen TUI.

Publisert:

John Fredriksen krever store endringer i den tyske reiselivs- og shippingkjempen TUI, hvor han kontrollerer rundt 5 prosent av aksjene.

Fredriksen vil at selskapet skiller ut shippingvirksomheten i et eget selskap, mens ledelsen i selskapet vil gå motsatt vei, skriver Reuters.

- Vi mener at det ikke er logisk å kombinere turisme og shipping i ett selskap. Vi mener at aksjonærene burde eie disse selskapene separat, så derfor har vi bedt om at virksomhetene skilles, sier Fredriksens nære medarbeider Tor Olav Trøim.

I Norge er TUI mest kjent for å eie Star Tour.

Vil slå sammen

TUI eier 51 prosent av TUI Travel, som er Europas største reiselivsselskap, og hele Hapag-Lloyd, som er verdens femte største containerrederi.

TUI-ledelsen vil slå rederiet sammen med morselskapet TUI for å gjøre et fiendlig oppkjøp vanskeligere.

Trøim har skrevet et brev til TUI-styret hvor kravet om oppsplitting legges frem. Ifølge Reuters skal Fredriksen har betydelig støtte fra andre aksjonærer.

- Brevet ville ikke blitt sendt uten veldig, veldig stor støtte fra aksjonærene, sier Trøim til Reuters.

Aksjen stiger

Kravet om oppslitting har gjort TUI-aksjen til en av vinnerne i Europa torsdag. Aksjen har steget over 3 prosent. TUI-aksjen er opp 13 prosent den seneste måneden på grunn av håpet om at Hapag-Lloyd skilles ut i et eget selskap.

Følg TUI-aksjen på Børs24.

Reuters skriver at Fredriksen kan ha støtte fra så mye som 15 prosent av TUI-aksjonærene. Fredriksen trenger støtte fra 25,1 prosent av TUI-aksjonærene på den generalforsamlingen 7. mai for å stemme ned styrets fusjonsforslag.

TUI Travel står for rundt 70 prosent av driftsresultatet i gruppen, mens shippingvirksomheten Hapag-Lloyd står for resten, skriver Reuters.

- Vi har en svak følelse av at ledelsen vil høre på Fredriksen, som har støtte fra andre store aksjonærer, sier analytiker Heino Ruland i FrankfurtFinanz til Reuters.

Samtidig som Fredriksen krever oppsplitting, går det rykter om at Hapag Lloyd er i samtaler med Neptune Orient Lines om å skape verdens største containerrederi. TUI har ved flere anledninger benektet at noe slikt er i gjære, ifølge Reuters.

Flere nyheter på E24.

Publisert: