SAS I NORGE: - Alle 6.000 ansatte kan bli permittert

Alle SAS-ansatte i Norge kan være ute av arbeid fra onsdag av. - De resterende 3.500 får beskjed på mandag, sier kommunikasjonssjef Kenneth Vikse i SAS.

SAS-KØ: På dette bildet er det streikende SAS-ansatte som har skapt kaos på Gardermoen. Men nå vil selskapet lokke med snarvei gjennom en annen flaskehals: Sikkerhetskontrollen.
Publisert:

Alle de rundt 6.000 SAS-ansatte i Norge går en usikker fremtid i møte. På mandag avgjøres skjebnen til de resterende ansatte som ikke fikk permitteringsvarsel fredag.

- Vi som jobber i SAS-konsernet vil få varsel om permisjon på mandag. Det gjelder pilotene, kabinansatte, kontoransatte og hele støtteapparetet rundt de flyvende. Det er rundt 2.500 personer. Hele konsernet vil bli lammet, sier kommunikasjonssjef Kenneth Vikse i SAS til E24.

- Men permitteringene vil gjelde fra onsdag. Det er to dagers varsel på dette, legger han til.

Fredag sendte selskapet ut permitteringsvarsel til de 2.500 bakkeansatte i SAS Ground Services.

Les mer:SAS sender permitteringsvarsel til 2.500 ansatte

- Har ikke kontroll over søndag

I tillegg til de rundt 2.500 i Ground Services og de rundt 2.500 ansatte konsernet, har de noen hundre som jobber i SAS Tech allerede fått permitteringsvarsel.

- Men varselet vil gjelde fra mandag av så også de kan først bli permittert fra onsdag. Totalt er vi rundt 6.000 ansatte som eventuelt vil bli permittert. Det er alle i Norge, sier Vikse.

Han har ikke fått noen beskjed fra SAS-ledelsen om hvor høy sannsynlighet det for permitteringer.

- Vi må følge myndighetene og værgudene som alle andre. Det er Avinor og Eurocontrol i Brussel som avgjør om vi kan fly eller ei. Vi vet helt sikkert at vi ikke vil fly i dag. Søndag har vi ikke kontroll over enda, men vi håper selvfølgelig vi kan fly på mandag, sier Vikse.

Les også: Halve Nord-Norge åpnet for flytrafikk

- Store kostnader fra hotell, buss og refusjon

Han har ingen detaljer om permitteringspakkene selskapet vil tilby sine ansatte og kan ikke avsløre hva SAS totale ekstrakostnader etter vulkanutbruddet på Island har vært.

- Disse detaljene har vi ikke enda, jeg vet ikke engang hvilken størrelsesorden det er snakk om.

- Men det er klart det er betydelig beløp. Alle reisende kan booke om billettene dersom det blir aktuelt i fremtiden. I de tilfellene hvor formålet med reisen faller bort tilbyr vi full refusjon, sier Vikse.

Selskapet har også store kostnader i hotellopphold.

- I de tilfellene hvor folk er i transitt og blir strandet på en flyplass tilbyr vi hotellovernatting og kost, et såkalt "care-tilbud" i henhold til EU-regulativet.

Les også: - Flyselskaper taper 1,2 milliarder hver dag

Norges største buss-operatør

Flyselskapet har også blitt Norges største buss-operatør.

- Det har vært svært mange bussavganger i vår regi. Istedenfor at folk går på flyet går de på en buss. Det er våre medarbeidere på flyplassen som avgjør dette ut ifra behov så jeg har ikke antall busser eller kostnader men vi er nok blitt store på bussreiser, sier Vikse med et smil til E24.

Les også: Får NSB til å knele

Norwegian-ansatte i møter

SAS-konkurrenten Norwegian har til nå ikke sendt ut noe permitteringsvarsel, men sier det kan komme.

Les mer: Norwegian i møter om permitteringer

Fredag hadde selskapet et møte med tillitsvalgte og fagforeningen. Flyselskapet har en god dialog med de 1.600 ansatte.

- Vi hadde et veldig konstruktivt møte i går med tillitsvalgte, og vi skal forsette dialogen på mandag. Det er absolutt for tidlig å si om vi vil permittere ansatte, men muligheten er jo der. Men den dialogen vil vi ta internt først, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian Anne-Sissel Skånvik til E24.

Les også: - Vulkanen koster Norwegian 10 millioner hver dag

Til forsiden

Publisert: