BRITISK SENTRALBANKSJEF: - Vi må handle raskt for å unngå ny krise

Forholdet mellom viktige valutaer må endres for å hindre en ny finanskrise, advarer Bank of England-sjef Mervyn King.

BEKYMRET: Den britiske sentralbanksjefen Mervyn King etterlyser internasjonalt samarbeid for å hindre at nye ubalanser bygges opp.

IAN HODGSON
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:,

For å redusere de store ubalansene i handelen internasjonalt må forholdene i valutamarkedet endres, mener den britiske sentralbanksjefen Mervyn King.

Skjer ikke dette risikerer verden en gjentakelse av finanskrisen som har skyllet inn over økonomien internasjonalt, advarer han i foredraget han holdt ved University of Exeter (PDF) tirsdag.

Sentralbanksjefen ser allerede konturene av en urovekkende tendens som vender tilbake etter krisen, der handelsoverskudd og -underskudd er på vei opp igjen.

I takt med at de forskjellige landene henter seg inn igjen etter finanskrisen øker dermed den potensielt skadelige flyten av kapital fra store eksportører som Kina, til importnasjonene.

- Det haster

Dette gjør at det haster mer enn noen gang å opprette et effektivt verdensomspennende økonomisk samarbeid, mener King.

En mulig løsning kan være å sentrere samarbeidet rundt G20-landene, bestående av utviklede land og viktige fremvoksende økonomier. G7-landene er ikke egnet ettersom gruppen ikke inkluderer Kina. Også Det internasjonale pengefondet (IMF) er uegnet, da det inkluderer 186 medlemsland.

G20-landene fremstår dermed igjen som det best egnede alternativet. Medlemslandene står i dag for nesten 90 prosent av verdens bruttonasjonalprodukt, påpeker sentralbanksjefen.

- Hvis landene ikke jobber sammen for å redusere de enorme, ikke bærekraftige ubalansene, er det svært sannsynlig at vi får en ny krise i finansmarkedet av en eller annen form.

Frykter proteksjonisme

Storbritannia bør derfor gjennomgå et skifte i økonomien, som bør vendes vekk fra konsum til fordel for eksport, mener King. Til gjengjeld bør de store sparenasjonene øke det innenlandske forbruket for å fylle tomrommet av det bortfalne forbruket fra USA og Storbritannia.

- På det nåværende tidspunkt finnes det ingen politisk mekanisme som sikrer denne utjevningen. Etter å ha blitt redusert noe gjennom krisen er ubalansene nå på full fart tilbake igjen.

Dersom de store eksportlandene nekter å la valutaen styrke seg er det stor fare for at importlandene svarer med proteksjonisme for å støtte opp om egen vekst, frykter King.

Flere nyheter på E24.

Flere artikler

  1. Frykter negativ gjeldsspiral

  2. - Dette er den alvorligste finanskrisen vi har sett

  3. Britisk sentralbanksjef vil tukte bankene

  4. Annonsørinnhold

  5. Ble Norge reddet av finanskrisen?

  6. - En farlig strategi