Største børsras i USA siden krakket i 1987

Dow Jones raste nye 7 prosent i går. Fallet de siste syv dagene er det største siden USAs børskrakk i 1987.

  • STEINAR DYRNES - Aftenposten
Publisert:

- Dette er ren panikk, sier lederen for aksjestrategi ved investeringsselskapet Payden & Rygel til Reuters.

Fallet på 7,3 prosent innebærer at Dow Jones nå har falt syv dager på rad. Og nedgangen disse syv dagene er så kraftig at vi må tilbake til krakket i oktober 1987 for å finne et tilsvarende fall, melder Reuters.

Fallet på 2271,46 poeng tilsvarer hele 20,9 prosent. Wall Street Journal skriver at aksjemarkedet "er, eller nesten er, i et krakk".

En vanlig krakkdefinisjon er ifølge finansavisen et fall på 20 prosent på en eller få dager. USAs første krakk kom i 1929. Det andre i 1987. Dette kan være det tredje. Torsdagen var paradoksalt nok årsdagen for tidenes bestenotering for Dow Jones fra 2007. På de siste 12 månedene har Dow Jones nå falt nær 40 prosent.

Følg aksjedramaetpå E24 Børs.

Katastrofe

– Dette er en katastrofe, jeg kan ikke si det på en annen måte, sier Dave Rovelli, administrerende direktør for aksjehandel ved Canaccord Adams.

Men da børsen åpnet var det derimot optimistene som dominerte handelen. På det meste var Dow Jones indeksen opp 2 prosent.

Dette snudde etter hvert til et fall på drøye 2 prosent. Den siste handletimen falt derimot gulvet helt ut av aksjemarkedet og panikken sørget for at det hele endte i nok et blodbad, med et fall på 7,3 prosent.

Lavest siden 1950

Aller verst gikk det ut over bilgiganten General Motors (GM), som falt vanvittige 31 prosent. Det grusomme fallet sendte GM aksjen til det laveste nivået siden 1950. Torsdag kveld slo GM tilbake mot konkursryktene.

I tillegg til bilaksjer hadde både finans og oljerelaterte aksjer (Morgan Stanley falt 26 prosent), en helt forfordelig dag i New York torsdag.

Ingen tiltak virker

Den amerikanske finansministeren Hank Paulson begynner å gå tom for tiltak som skal løse krisen. For hver gang han legger frem ett nytt tiltak, raser børsene bare videre. Torsdag ble det klart at han nå ønsker å skyte inn frisk statlig kapital i USAs banker for gjenopprette tilliten til det finansielle systemet. Planen er å begynne å kjøpe aksjer i bankene i slutten av oktober.

Heller ikke dette tiltaket, som er en del av fullmaktene som er innebygget i redningspakken på 700 milliarder dollar, roet nervøse markedsaktører torsdag. Dermed er verdens kredittmarkeder fortsatt dypfryst. Tremåneders interbankrente steg til årets høyeste nivå torsdag, et klart tegn på at kreditmarkedene ikke tines opp – tvert i mot.

G7 krisemøte fredag. Fredag kveld norsk tid møter Paulson resten av finansministrene i verdens syv rikeste land, G7, her i Washington til krisesamtaler. Men onsdag gjorde Paulson det han kunne for å dempe forventningene til samtalene. E24 kommer til å være tilstede på pressekonferansen med Paulson som er planlagt etter midnatt norsk tid.

Grunnet krisen gjorde president Bush det sent torsdag i USA klart at han ønsker å møte G7s finansministrene lørdag.

Bush taler

I går kveld amerikansk tid ble det også klart at Bush kommer til holde en tale til nasjonen fra the Rose Garden i Det hvite hus fredag ettermiddag norsk tid.

Pressetalsperson Dana M. Perino sier at Bush vil "forsikre det amerikanske folk om at de kan føle seg trygge på at økonomiske myndighetspersoner aggressivt benytter seg av alle mulige grep for å stabilisere vårt finansielle system".

Presidenten kommer også til å fortelle at han har tilgjengelig de "de nødvendige verktøyene som skal til for å løse krisen".

Hold deg oppdatert på finanskrisen på E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Bush lover å løse krisen

  2. Vil gjøre alt for å beskytte USA

  3. Paulson mener bank-kjøpene er forkastelig

  4. - Forkastelig for USA

  5. Plan for redningsaksjon sendt til Kongressen