Andresen truer med gruppesøksmål på rusfeltet

Ferd-eier Johan H. Andresen skriver på Twitter at «noen kan finne på å finansiere søksmål» dersom ikke ruspolitikken endres. I så fall stiller Elden opp som advokat.

ØNSKER REFORM: Ferd-eier Johan H. Andresen var ikke fornøyd da partiene i dagens regjering stemte ned rusreform-forslaget i fjor.
Publisert: Publisert:

– Det er nok nå. Nå må Jonas Gahr Støre og Emilie Enger Mehl ta konkrete grep som viser oss at menneskene og holdningene bak disse overgrepene er fjernet. Hvis ikke kunne jo noen finne på å finansiere et eller flere søksmål, gruppesøksmål til og med...

Det skrev milliardær Johan H. Andresen på Twitter søndag.

Dette var et svar til to andre Twitter-brukeres fortellinger om det de hevder var kraftige reaksjoner fra myndighetene på tilsynelatende enkel rusbruk.

Advokat John Christian Elden kommenterte deretter Andresens tweet.

– Hvis Andresen finansierer er vi på ballen asap (as soon as possible, journ.anm.), skrev han.

– Må lufte andre muligheter

Ferd-eier Johan H. Andresen har de siste årene engasjert seg tungt i narkotikadebatten, som forkjemper for en rusreform med mindre fokus på straff.

Solberg-regjeringens reform ble stemt ned i fjor av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

I en e-post til E24 skriver Andresen at «det finnes dessverre altfor mange saker i rusfeltet der mennesker med høy grad av sannsynlighet har fått sine rettigheter krenket og blitt påført alvorlig skade.»

Hvis disse hadde vært medlem av samme fagforening, hadde situasjonen vært en annen, mener Andresen.

– I mangel av det må vi lufte andre muligheter.

Les også

Fronter arbeid for ny rusreform

For tidlig å si

Johan H. Andresen mener at det blant annet blir begått systematiske feil i utøvelsen av det han betegner som «et forkvaklet straffregime».

– Det er likevel ikke hensiktsmessig å diskutere strategi for eventuelle søksmål i media og det er uansett for tidlig å si om det er grunnlag for gruppesøksmål. Enkeltsaker kommer nok eventuelt først. Det kan også være grunnlag for å søke erstatning uten å gå til sak.

Dessuten kan det jo hende at «noen» skjerper seg, legger Andresen til, og påpeker samtidig at domstolene allerede har begynt å tolke loven «mer menneskelig» enn påtalemyndighetene.

Publisert: