– Forventer at Sbanken-oppkjøp går igjennom

Konkurransetilsynet utsetter fristen i behandlingen av DNBs oppkjøp av Sbanken. Ingen dramatikk, ifølge konkurranseekspert.

Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB. Storbanken leverte forslag på tiltak som kan løse Konkurransetilsynets invendinger mot deres oppkjøpsplaner for Sbanken onsdag, én dag før fristen. Nå er tilsynets endelige avgjørelse forskjøvet med 15 dager.
Publisert:

Torsdag ble det kjent at Konkurransetilsynets endelige vedtak rundt DNBs oppkjøp av Sbanken utsettes med 15 dager.

Dette etter at DNB onsdag, altså én dag før fristen, leverte forslag til såkalte avhjelpende tiltak, etter å ha vært i dialog med Konkurransetilsynet siden sommerferien.

Konkurranseekspert og professor ved NHH, Øystein Foros, mener det er som forventet at DNB nå har kommet med forslag til tiltak.

– Jeg vil si det er som forventet på dette stadiet i prosessen. Jeg tror ikke det er noe dramatikk i dette, og det tyder på at DNB har vært ute med følere tidligere, som de ikke har nådd frem med.

Løpende dialog

Foros legger til grunn at DNB har dialog med tilsynet - og han føyer til at det ikke er så uvanlig med utsettelser i slike saker, men at de neste 15 dagene blir avgjørende.

– Hvis de ikke skulle komme i land denne runden, så begynner det å brenne under føttene deres. Men jeg tror DNB vet hva som skal til for å få dette igjennom, og jeg regner med at de kommer til å legge det på bordet.

Det uroer Sbanken-kunde Morten Mjønes, som sier han kommer til å bytte bank dersom DNB får lov til å gjennomføre oppkjøpet.

– Det er synd for det norske banktilbudet hvis det går gjennom. Jo flere aktører, jo bedre, sier Mjønes til E24.

Utfordringer rundt fondsformidlingen

Ifølge førsteamanuensis i samfunnsøkonomi ved Høyskolen Kristiania, Øyvind Aas, er det utfordringer vedrørende fondsformidlingen til Sbanken som skaper problemer for gjennomføringen av oppkjøpet.

– Det virker som Konkurransetilsynet har bestemt seg for at fondsmarkedet er det som er problematisk. Det sannsynlige er at DNB kjøper opp Sbanken, med garantier om å selge fondsformidlingen videre, forklarer Aas til E24 etter utsettelsesnyheten torsdag.

Professor i NHH, Øystein Foros, tror DNBs oppkjøp av Sbanken vil gjennomføres.

Foros peker også på fondsformidlingen, men mener det i større grad dreier seg om praktiske utfordringer som må løses.

– Det er ikke noe konkret de skal selge. Det er nok en del utfordringer rundt hvordan dette med fondskundene i Sbanken skal løses i praksis, og hvordan det skal gjøres på en slik måte at Konkurransetilsynet skal tro på det.

Uklart hva tiltakene er

Hvorvidt de fremlagte forslagene omhandler fondsmarkedet, kan ikke Konkurransetilsynet uttale seg om.

Avdelingsdirektør Gjermund Nese forteller at de på generelt grunnlag at de nå vil vurdere om tiltakene fjerner tilsynets bekymring knyttet til oppkjøpet, og om det ikke lenger er grunn til å frykte at konkurransen skades av at DNB får kjøpe opp Sbanken.

Prosjektleder Katrine Amdam i Konkurransetilsynet s afølgende i meldingen som offentliggjorde nyheten:

– Det er ikke uvanlig at det kommer forslag til avhjelpende tiltak i denne typen saker. Noen ganger fører det til at oppkjøpet kan godkjennes, andre ganger ikke. Hva som blir utfallet i denne saken er for tidlig å si noe om. Vi kan heller ikke på dette tidspunktet gi ytterligere kommentarer til det konkrete forslaget til tiltak fra DNB.

Publisert:

Her kan du lese mer om