Jobbytter

Marius Gonsholt Hov rykker opp i Handelsbanken: – Disse haukete argumentene er litt tynne

Den påtroppende sjeføkonomen plasserer seg selv i leiren med duene, og ser ikke grunn til å sette opp renten før ting går galt.

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken går inn i stillingen som sjeføkonom, etter at Kari Due-Andresen forlater Handelsbanken til fordel for Akershus Eiendom.
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov rykker opp til stillingen som sjeføkonom i Handelsbanken.

Tidligere i sommer ble det klart at den nåværende sjeføkonomen Kari Due-Andresen forlater Handelsbanken for å gå inn som sjeføkonom og analysesjef i Akershus eiendom.

– For meg er dette en unik mulighet til en veldig spennende jobb. Jeg har gått skolen under de tidligere sjeføkonomene Knut Anton Mork og Kari Due-Andresen, og får nå mulighet til å ta dette arbeidet videre. Det gleder jeg meg til, sier Hov.

Hov er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH) i 2008 med hovedprofil i samfunnsøkonomi og støtteprofil i finansiell økonomi. Han har tidligere jobbet i Norges Bank, hvor han gjorde makroøkonomiske analyser og prognoser for norsk økonomi.

– Haukete argumenter er tynne

Hov er også med i E24s Renteråd, og uttaler seg ofte om makroøkonomi i mediene.

– Hva synes du er det morsomste med økonomi?

– Det som alltid har vært interessen for meg er å forstå hvordan alt henger sammen med alt, og det er spennende å få til gode diskusjoner rundt dette i både kundemøter og i det daglige samarbeidet med flinke kollegaer. Det er også spennende at sammenhengene endrer seg over tid og at nye fenomener oppstår, sier Hov til E24.

Les på E24+

Fire ferdige porteføljer: Slik ville ekspertene investert passivt

– Vil du beskrive deg selv som haukete eller duete?

– Jeg er nok kanskje litt mer i den duete leiren.

– Jeg syns ofte at disse haukete argumentene er litt tynne. Det virker som om de starter med konklusjonen at renten alltid bør være høyere enn den er, så kommer argumentene haltende etterpå. Jeg mener at så lenge det ikke går galt (med for eksempel åpenbare presstendenser i økonomien eller prisdannelsen i boligmarkedet), så mener jeg ikke at renten er for lav, sier Hov.

– Hva skiller deg og Due-Andresen?

– Vi har litt forskjellig bakgrunn. Riktignok kommer vi begge fra Norges Bank, men hun jobbet mer med direkte rentepolitikk, mens jeg har jobbet mer med de harde tallene for norsk økonomi. Den «arbeidsdelingen» har vi tatt med oss videre i Handelsbanken. Nå må jeg fokusere mer av min egen tid på renteanalyse, men generelt er vi ganske like når det kommer til grunnleggende syn på norsk økonomi, og vi er begge i den litt duete leiren.

Tallknuser og tolk

– Hvordan er hverdagen som sjeføkonom?

Det er mye som skjer om morgenen. Det er rapporter som skal ut og nøkkeltall som kommer inn. Disse skal bearbeides og tolkes, så kommenterer vi det internt til meglere og eksternt til kunder og media, så dagen starter veldig brått og det gjelder å ha gjort gode forberedelser i forkant, sier Handelsbankens nye økonomtopp.

Resten av dagen som sjeføkonom går som oftest til analysearbeid.

– Man jobber hele tiden med små analyseprosjekter og så har vi de større rapportene som kommer sjeldnere, men som også krever mer arbeid. I tillegg må man hele tiden bearbeide datastrømmen som kommer. Det er mye databearbeiding og tallknusing og arbeid som ligger i bunn, men jeg synes det viktige er å kommunisere resultatene og fortelle hva det faktisk har å si, sier Hov.

– Har du en økonom du ser opp til?

– Jeg vil selvfølgelig nevne mine to forgjengere, Knut Anton Mork og Kari Due-Andresen. Jeg har hatt et veldig godt samarbeid med begge. Og Øystein Thøgersen, som var min veileder ved NHH. Jeg vil også rette en stor takk til Kåre Hagelund i Norges Bank. Han var min læremester da jeg kom som fersking fra NHH og trodde jeg kunne mye, men raskt forsto hvor komplisert virkeligheten er. Det er få i Norge som kan mer om hvordan ting henger sammen enn han, sier den nye sjeføkonomen i Handelsbanken.

Les på E24+

Én aksje gasser seg – den andre lider

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Jobbytter
 2. Handelsbanken
 3. Marius Gonsholt Hov
 4. Kari Due-Andresen

Flere artikler

 1. Nordea åpner for fire rentehevinger på ett år

 2. Renterådet uenige om renteheving: – Forstår ikke at det skal haste sånn

 3. Sjeføkonom uenig i renteheving: – Spiller med konkurranseevnen i potten

 4. – På tide at det kommer en kvinnelig sjef for Norges Bank

 5. Betalt innhold

  Sjeføkonom om bitcoin-utspill: – Hadde vært interessant å trekke det opp til et mer saklig nivå