- Røkke-løsning kan være lovbrudd

Eksperter sår tvil om lederløsningen til Aker Solutions.

SKEPTISK TIL DOBBELTROLLE: Kjell Inge Røkkes medhjelper, konsernsjef i Aker Øyvind Eriksen steppet inn og skal ta «konsernsjeffunksjoner». Eksperter mener dette kan stride mot norsk lov.

Håkon Mosvold Larsen
  • Renate Sæle
Publisert:

Aker Solutions-sjef Simen Lieungh gikk på dagen forrige uke og fikk med seg en sluttpakke på 7,5 millioner etter 22 år i selskapet.

LES OGSÅ: Går fra Røkke på dagen

Mulig dobbeltrolle

Da dette ble kjent, ble det meldt i børsmeldingen at Øyvind Eriksen, konsernsjef i Aker, vil ta på seg enkelte konsernsjeffunksjoner mens finansdirektør Leif H. Borge vil fungere som daglig leder i Aker Solutions inntil selskapet har fått på plass en etterfølger.

I den engelske utgaven av børsmeldingen står det at Eriksen vil fungere som "CEO" mens denne konserndirektøren er omtalt som å skulle fungere som "President".

- Dette høres uklart ut. Det må være viktig for Staten som medeier at det ikke er noen tvil om at disse arrangementene tilfredsstiller aksjelovens krav, sier Mads T. Andenæs, professor i selskapsrett ved Universitetet i Oslo til Dagens Næringsliv (DN).

LES OGSÅ: Nekter for at tapte milliardkontrakter førte til avgang

I strid med aksjeloven

Professor Øyvind Bøhren ved BI mener Øyvind Eriksens rolle med å ivareta konsernsjeffunksjoner kan være i strid med aksjeloven og minner om at daglig leder ikke kan være styreleder samtidig hvis selskapet har mer enn tre millioner i aksjekapital.

- Det er forbudt etter norsk lov. Eriksen kan ikke være både styreleder og CEO i Aker Solutions. Hovedjobben til styret i et stort, børsnotert selskap er å kontrollere daglig leder. Hvis man skal være politi for å passe på andre, er det nettopp andre man skal passe på og ikke seg selv, inkludert hva daglig leder gjør i forhold til minioritetseierne, sier Bøhren til DN.

Det er Kjell Inge Røkke som kontrollerer Aker, som igjen har kontroll over Aker Solutions gjennom Aker Holding, hvor også den norske stat er medeier.

LES OGSÅ: Tror Røkke velger møring

Avviser problematisk rolle

LES OGSÅ: Aker Solutions faller på Oslo Børs

Kommunikasjonssjef Geir Arne Drangeid i Aker Solutions avviser at arbeidsfordelingen og Øyvind Eriksen sin rolle er i strid med loven.

- Han (Eriksen) er ikke konsernsjef, men utfører en del av konsernsjeffunksjonene, sier Eriksen til DN.

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aker Solutions
  2. Aker

Flere artikler

  1. - Eriksens roller er uryddig

  2. Røkkes Aker Solutions splittes i to

  3. Aker vil kjøpe Aker Solutions-aksjer

  4. Aker henter ny finansdirektør fra Aker Solutions

  5. Melder om nytt giganttap i Brasil