AKER-STRIDEN: Røkke får viljen sin

Regjeringen og Kjell Inge Røkkes Aker har oppnådd enighet rundt de omstridte Aker-transaksjonene.

OLJEAMBISJONER: Stadig mer av Kjell Inge Røkkes forretningsdrift er sentrert rundt oilje og energi.

 • Sindre Heyerdahl
Publisert:,

Aker Solutions

OSE

AKSO

offentliggjør i dag resultatet av arbeidet meglerhuset UBS har utført. Samtidig kommer det en avklaring i den bitre striden mellom Kjell Inge Røkkes Aker-system og regjeringen.

- Under avtalen vi er kommet frem til, vil transaksjonene ikke bli reversert, og de inngåtte vilkårene vil ikke bli modifisert. Imidlertid vil Aker Holding be Aker Solutions presentere strategien assosiert med transaksjonene på en generalforsamling i Aker Solutions Asa, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.

Regjeringen har bestemt seg for å stemme for de omstridte transaksjonene gjennom Aker Holding - og får dermed kun gjennom et symbolsk krav ved at generalforsamlingen tar opp transaksjonene.

Det er Røkke som står igjen som den klare seierherren i striden med staten.

Partene skal ifølge Akers Eriksen ha blitt enige i natt.

- Det har vært en krevende tid. Jeg er veldig glad for at stridighetene nå er tilbakelagt, sier Eriksen på dagens Aker-presentasjon.

UBS ga Røkke medhold

Bakgrunnen for enigheten er at det sveitsiske meglerhus UBS mandag konkluderer med at de finansielle transaksjonene mellom Aker og delvis statseide Aker Solutions var riktig prissatt, ut fra et finansielt synspunkt.

– Jeg er fornøyd med at vi har kommet fram til en felles forståelse. Vi har hele tiden ment at transaksjonene hører hjemme på generalforsamling. Alle er tjent med at selskapene nå kan konsentrere seg om å skape verdier og arbeidsplasser, sier næringsminister Sylvia Brustad i en pressemelding.

Før transaksjonene ble gjennomført vurderte DnBNor Markets at betingelsene for transaksjonene var "fair."

- I dag er vi meget tilfreds med å kunne offentliggjøre fundamentet for, og konklusjonene fra UBS' fairness opinion, sier Simen Lieungh, konsernsjef i Aker Solutions.

Les også: Dette er Aker-striden

Villle ha ny prisvurdering

På anmodning fra - og mandat godkjent av - Nærings- og handelsdepartementet, SAAB og Investor, engasjerte Aker Solutions i april UBS til å gjennomføre en vurdering av aksjekjøpene i Aker Oilfield Services, DOF Deepwater og Odim.

Bakgrunnen for UBS' arbeid er at Næringsdepartementet den 3. april 2009 ba styret i Aker Holding anmode Aker Solutions om å innhente en ny, uavhengig prisvurdering av de aktuelle transaksjonene.

Godkjente mandatet

Minoritetsaksjonærene i Aker Holding, Næringsdepartementet, SAAB og Investor, utpekte den internasjonale investeringsbanken UBS til å utføre oppdraget for Aker Solutions, og godkjente det endelige mandatet for vurderingen - det vil si hva UBS skulle gjennomgå og hvordan vurderingen skulle utføres.

- Transaksjonene ble gjennomført som et ledd i det langsiktige arbeidet med å utvikle Aker Solutions, basert på strategiplanen som ble vedtatt av vårt styre i juni og september 2008. Det er vårt håp at Næringsdepartementet, SAAB og Investor nå har det nødvendige grunnlag for å uttrykke tillit til at transaksjonene er riktige for Aker Solutions, sier Lieungh.

E24-LESER: "Det er skremmende at den norske stat og regjering opptrer så amatørmessig i en så viktig handel, mens Røkke nå sitter igjen med en altfor høy gevinst som skattebetalerne må betale."

Næringsminister Sylvia Brustad holder pressekonferanse kl. 10:00. E24 dekker saken.

Flere E24-nyheter

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions
 2. Aker
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Brustad dropper generalforsamlingen

 2. Betalt innhold

  Aker-transaksjonene godkjent uten protester

 3. Hysterisk dårlig fra Sylvia

 4. Annonsørinnhold

 5. Krohn Devold skjøvet ut

 6. Frykter «hevn» fra myndighetene