Siv Jensen med beskjed til EU-skeptiske briter: – Vi har tilgang til markedet, men vi har ingen stemme

– Hvis du sier du vil bli mer som Norge, da må du se nærmere på hva EØS-avtalen innebærer, er rådet fra Siv Jensen til Storbritannia.

GJEST I AMERIKANSK NYHETSPROGRAM: Finansminister Siv Jensen mener Norge forholder ser til de samme problemene som resten av Europa.
Publisert:

Fredag gjestet finansminister Siv Jensen (Frp) TV-kanalen CNBC hvor hun blant annet snakket om det norske oljefondet, norsk økonomi og Norge som «annerledesland» blant industriland.

Da programlederen spurte henne om hva hun tenker om at britene nå flørter med løsrivelse fra EU, hadde hun denne kommentaren:

– Hvis du sier du vil bli mer som Norge, da må du se nærmere på EØS-avtalen. Norge er avhengig av det gode forholdet til EU ettersom 80 prosent av eksporten går til EU-land og 70 prosent av importen kommer fra EU-land. Vi har tilgang til markedet, men vi har ingen stemme, sier hun.

Les også

Britisk minister sier deler av landet føles «beleiret»

– Vi må sørge for at økonomien fortsetter å vokse

Når hun får spørsmål om hvordan hun som finansminister forholder resten av verden fra Norges posisjon som et annerledesland med en velsmurt økonomi svarer hun:

– Jeg tror alle land står overfor de samme problemene i en veldig usikker global økonomi. Og på tross av at Norge har lav arbeidsledighet og vekst i økonomien, står vi overfor de samme problemene som blir diskutert i europeiske nasjonalforsamlinger for tiden.

Hun forteller at Norge trenger å tiltrekke seg investorer utenom oljenæringen.

– Behovet for strukturelle reformer, behov for å styrke økonomien og investeringer forholder vi oss alle til. For Norges del ser det bra ut fra et kortsiktig perspektiv, men på lengre sikt må vi sørge for at vår økonomi fortsetter å vokse.

– Spesielt viktig er det i disse tider hvor vi ser at oljeprisen svinger, fallende oljeinvesteringer fremover. Dette betyr at vi må sørge for at vi får investeringer i andre deler av vår industri. Og det vil vi gjøre med skattekuttvekst, strukturelle reformer, tyngre satsing på infrastruktur og forskning og utdanning, sier Jensen.

Les også

Frp-velgere flykter i protest, tror samarbeidspartiene

Vil liberalisere arbeidsmarkedet

Når hun får oppfølgingsspørsmål på hva hun mener med strukturelle endringer svarer hun:

– Vi ser på å liberalisere arbeidsmarkedet, det er sosiale goder vi vil gjøre bedre, vi vil gjøre skattesystemet mer effektivt, og slå sammen kommuner fordi vi har veldig mange kommuner, sier hun

– Vi vil bruke skattepengene mer rasjonelt, avslutter hun.

Se video av finansministeren på CNBC her:

Publisert: