Nøkkeltallsuke for tur – «månedens viktigste» på fredag

Uken som kommer står i makrotallenes tegn, mens SAS gir variasjon med sin halvårsrapport i midtuken.

PAYROLLS: Fredag kommer «månedens viktigste tall», amerikanske jobbtall, men før den tid er det en rekke nøkkeltall både her hjemme og ute.

Foto: Joe Raedle AFP
 • David Bach
Publisert:

Det ligger an til en viktig uke for nøkkeltall og makroøkonomi, melder sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

Han tar høyde for at det hele kan snus på hodet på grunn av politisk uro i Italia, eller at OPEC kan komme med nye signaler eller en beslutning om oljekuttene, men slår fast at det er de såkalte «nonfarm payrolls» i USA på fredag som får flest øyne rettet mot seg.

– Fredagens sysselsettingstall fra USA, og da særlig lønnstallene, med signaler om tiltagende lønnsvekst, er det viktigste å følge med på denne uken, sier Bruce til E24.

Viktig lønnsvekst

Sjefanalytikeren legger til at det store spørsmålet med USA er hvordan lønnsveksten vil reagere på det stramme arbeidsmarkedet.

Analytikernes konsensusestimat for mai er ifølge Reuters på 185.000 nye jobber utenfor landbruket, og at arbeidsledigheten holder seg under 4 prosent.

SPENT: Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets vil følge aller nøyest med på sysselsettingstallene fra USA på fredag, og da særlig lønnsveksten.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Lønnsveksten er ventet å komme inn på 2,7 prosent.

Dersom tallene blir så gode som analytikerne venter, blir det sett på som en selvfølge at Federal Reserve hever renten på neste møte i juni.

– Det er jo avgjort at arbeidsmarkedet er bra, så om det blir litt svak sysselsetting ser man gjennom fingrene på det, men hvordan lønningene blir er det viktigste, sier Bruce.

Litt senere på dagen fredag kommer ISMs innkjøpssjefindeks (PMI) fra samme land, noe Nordea-analytikeren også vil følge tett med på.

– Det har vært litt svakheter i tillitsindikatoren, særlig i Europa, men det blir nok en del fokus på hva man venter der.

Inflasjonstall for Europa

Apropos Europa: I vår egen verdensdel er det torsdag som blir den store dagen, mener Bruce. Inflasjonstallene for eurosonen slippes torsdag morgen, og det er ventet at konsumprisindeksen vil komme opp på 1,0 prosent.

– Der var det 0,7 prosent på årsveksten forrige måned, og det er ventet at den kommer opp på 1 prosent igjen. Det blir viktig for synet på Den europeiske sentralbanken (ECB) fremover, sier Bruce.

Nøkkeluke også her hjemme

I Norge begynner uken med nøkkeltall mandag morgen, med oljeinvesteringstellingen. Både Nordea Markets og Norges Banks syn er at oljeinvesteringene kommer til å vokse bra fremover, opplyser Bruce.

– Tallet for 2018 er ikke så spennende, der har vi et godt grep om hva som skjer, men vi vil også få de første planene for 2019. Det som blir spennende der er særlig om de bekrefter at det kommer til å vokse bra også neste år. Oljeinvesteringene er en viktig del av norsk næringsliv, påpeker Bruce.

Han understreker at det kan være vanskelig å tolke de første planene for 2019 allerede i mai året før, men mener det likevel vil være en viktig indikator.

Fredag kommer Nav-tallene for registrert ledighet, noe Bruce også vil vente på i spenning.

– Ledigheten har jo flatet litt ut i det siste, men jeg tror den skal falle videre, fordi andre signaler er at det er bra vekst i sysselsettingen. Det er Norges Banks syn også, at det blir en forsiktig nedgang i ledigheten.

Det vil også være knyttet en del oppmerksomhet til tallene for detaljhandelen, som kommer fra SSB på onsdag.

– Det vil være viktig for renteprognosen som Norges Bank skal lage i juni, sier Bruce.

Han mener de tre nevnte nøkkeltallene – oljeinvesteringer, arbeidsledighet og detaljhandelen – vil være avgjørende for hvordan synet blir på en fortsatt renteøkning i september.

– Bra tall på oljeinvesteringer, god detaljhandel og litt ned med arbeidsledigheten, vil alle peke på en septemberøkning, sier han.

Uken krydres med resultater

Resultatsesongen er på hell, men noe krydder får vi likevel: Mandag kommer kvartalsrapport fra Havyard, mens John Fredriksens Flex LNG kommer med sin rapport tirsdag.

Onsdag er det SAS som leverer tall, denne gangen for andre kvartal. Analytikerne har på forhånd ventet at dette vil være preget av negativ effekt fra en sterkere dollar. De ser også for seg at dyrere drivstoff, som følge av høyere oljepris, vil sette resultatet under press.

Også Posten Norge kommer med kvartalstall onsdag. Torsdag avholder Storebrand kapitalmarkedsdag i London, mens en rekke shippingselskaper på Oslo Børs kommer med sine kvartalsrapporter.

Og Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling skal ventelig også legge frem sin kvartalsrapport torsdag.

Her kan du lese mer om

 1. Inflasjon
 2. Nonfarm payrolls
 3. Arbeidsledighet
 4. Oljebransjen
 5. Scandinavian Airlines (SAS)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Dette skjer denne uken

 2. Dette skjer denne uken

 3. Dette skjer denne uken

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette skjer denne uken: Ledighetstall og europeiske nøkkeltall

 6. Dette skjer denne uken