KRASS KRITIKK: Fnyser av Giske-utvalg

Næringsminister Trond Giskes kjendisutvalg får hard medfart av politikere og næringslivsfolk.

Publisert:

– Giske ser ut til å fortsette der han slapp som kulturminister. Han bygger kjente personer rundt seg og gir eksklusiv adgang, sier Harald T. Nesvik (Frp), nestleder i Stortingets næringskomité.

LES OGSÅ: Skal gi råd til Giske

Han reagerer etter at VG i går skrev at noen av landets rikeste arvinger og ledere deltar i en gruppe som skal "dele erfaringer og kunnskap om utviklingstrekk for norsk næringsliv".

Foruten kronprins Haakon, skal blant andre kjente rikinger som Ole Robert Reitan, Stein Marius Varner og Cecilie Fredriksen delta.

Ifølge Giske selv, skal rådet ikke munne ut i politiske dokumenter eller anbefalinger.

– Dette er direkte sprøyt. Når en statsråd setter ned et utvalg, vil det i enhver sammenheng være politisk, der rådene kan bli brukt og misbrukt, sier Nesvik, som har liten tro på tiltaket:

– Jeg sitter med en uggen følelse. Det siste vi trenger i norsk næringspolitikk er et kaffeselskap der noen skal prate sammen i det vide og brede. Jeg forventer at statsråden har en plan med dette som bør komme til syne i konkrete resultater, sier Nesvik.

LES OGSÅ: Giske avviser kritikken

– Meningsløst

Han får støtte fra Bedriftsforbundet, som organiserer små og mellomstore bedrifter.

– Det er meningsløst med råd hvis de ikke skal munne ut i politisk handling. Jeg skjønner ikke hva han vil med informasjonen da. Giskes eneste oppgave er jo å utføre politikk, sier Tom Bolstad, administrerende direktør i Bedriftsforbundet.

Han minner om at Giske kan hente råd og kunnskap fra næringslivets organisasjoner når som helst, og er kritisk til medlemsutvalget:

– Spesielt kriterium

– Det kan virke som det å være kjent er en forutsetning. Det er et spesielt kriterium, sier Bolstad, og fortsetter:

– Jeg er fullstendig ukjent med Kronprinsens kompetanse på næringsliv.

Også Høyres næringspolitiske talsmann er kritisk:

– Statsråden må bestemme hvordan han vil bruke eller misbruke sin tid. Det er fint å tenke fremtid med rikingene, men det er også fint å tenke på problemene i øyeblikket, for eksempel i verftsindustrien. Får det like høy sigarføring, er det utmerket, sier Svein Flåtten.

Norsk Industri har følgende, syrlige kommentar:

– Mandatet sier svært lite. Men det er statsrådens privilegium å opprette ethvert utvalg som passer ham, sier Knut E. Sunde, bransjepolitisk direktør.

LES OGSÅ: Professor Trond Nordby: - Kronprinsen er en vimpel

Les flere nyheter på E24.no.

Publisert:
Gå til e24.no