Dollar og euro nesten to kroner dyrere enn ved nyttår

Nordmenn må betale stadig mer for dollar og euro etter en fullstendig kronekollaps de siste ukene. Bare siden nyttår har både euroen og dollaren blitt nesten to kroner dyrere.

Illustrasjonsbilde.
Kronekursen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Det virker ikke lenger å være noen bunn i kronekursen. Markedene frykter dramatisk nedtur i verdensøkonomien, og i tillegg rammes kronen av utsiktene til lavere oljeetterspørsel og lavere oljepris.

Bevegelsene i kronen har vært dramatiske, og mandag svekkes kronen ytterligere mot dollaren til usedvanlig.

Dollaren styrket seg til 10,52 kroner tirsdag ettermiddag, som er ny rekord med klar margin. Dollaren var allerede rekorddyr mandag, og har blitt mer enn ti øre dyrere bare siden da. Siden nyttår har dollaren blitt 1,76 kroner dyrere.

Normalt ville en slik bevegelse i valutamarkedet ha blitt regnet som relativt stor. Men tidene er langt fra normale, for både euroen og dollaren har blitt langt dyrere for nordmenn den siste tiden.

En euro var tirsdag oppe i 11,56 kroner, som er nær bunnivåene mot euro fra mandag da kronen nådde rekordsvake 11,58 kroner mot euro. Dermed har euroen på det meste vært 1,75 kroner dyrere enn ved nyttår.

Les også

Kronens dramatiske nedtur: Svekket 14 prosent siden nyttår

Stadig lavere

De siste dagene har kronen gjort stadig nye dykk mot dollaren, og oljeprisfallet til under 30 dollar fatet har ikke bedret situasjonen.

Dette har vært kronens svakeste nivåer mot dollar den siste uken, ifølge Infront:

 • Mandag i forrige uke: 9,60 kroner
 • Tirsdag i forrige uke: 9,63 kroner
 • Onsdag i forrige uke: 9,71 kroner
 • Torsdag i forrige uke: 10,27 kroner
 • Fredag i forrige uke: 10,23 kroner
 • Mandag denne uken: 10,39 kroner
 • Tirsdag denne uken: 10,52 kroner
STERKERE DOLLAR: Kronen svekkes til nye bunnivåer mot dollar. Også mot euro er kronen på rekordsvake nivåer, etter coronafrykt og oljeprisfall.

Tidenes svakeste – svekkes videre

Kronen har aldri vært i nærheten av så svak som nå, verken mot de store valutaene eller målt ved Norges Banks kroneverktøy, I44-indeksen.

Målt ved I44 har kronen svekket seg 14 prosent mot handelspartnernes valutaer bare siden nyttår, og aldri har den vært i nærheten av så svak som nå. De neste årene venter sentralbanken at kronen vil bli liggende på nivåer som aldri tidligere er sett.

Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management sa mandag til E24 at markedene er bekymret for det globale bildet, etter kraftige statlige tiltak for å bremse viruset, dempet aktivitet og oljeetterspørsel. Flytrafikken og store deler av den økonomiske aktiviteten i mange land har nærmest blitt satt på pause.

– Det er det alt handler om nå. Det går ut over etterspørselen etter råvarer, og råvarevalutaer som den norske kronen, sa han.

Når Norges Banks rentekomité bestemmer rentenivået, er det I44-indeksen de ser på. Indeksen måler kronestyrken mot 44 av Norges viktigste handelspartneres valutaer.

Les også

Oljefondets verdi svinger vilt: Faller 500 milliarder mandag

Les også

Kronen svekkes ytterligere etter oljeprisfall og USA-børsfall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kronekursen
 2. Kronekurs
 3. Norsk krone
 4. Dollar
 5. Euro
 6. Nordkinn Asset Management

Flere artikler

 1. Kronens dramatiske nedtur: Svekket 14 prosent siden nyttår

 2. Coronanedturen vil ingen ende ta: Ny bunn mot euro

 3. Tror kronestyrkingen kan ta pause

 4. Kronekollaps – dollar har blitt én krone dyrere i dag

 5. Kronekollapsen sjokkerer ekspertene: – Det er ekstremt brutalt