Japan fjerner Sør-Korea fra handelsliste

Japans regjering sier de av hensyn til den nasjonale sikkerheten fjerner Sør-Korea fra listen over land med få handelsrestriksjoner for eksport.

Japans handelsminister Hiroshige Seko

Foto: Mari Tokumitsu AP
Publisert:,

Beslutningen ble godkjent av regjeringen fredag og vil tre i kraft 28. august.

Japans handelsminister Hiroshige Seko sier økt handelskontroll med Sør-Korea må gjøres av hensyn til landets nasjonale sikkerhet.

Sør-Korea vil være det første landet som blir fjernet fra den japanske listen, som for tiden består av 27 land, inkludert Tyskland og Storbritannia og USA, melder Reuters.

Å bli fjernet fra listen innebærer at sørkoreanske eksportører må bruke mer tid på administrative oppgaver fremover for å få eksportlisenser.

Japans beslutning kommer en måned etter at landets myndigheter innførte begrensninger på eksporten av tre typer materialer, deriblant materialer som er viktige for Sør-Koreas produksjon av smarttelefoner.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg: Diamantverdenens eliteklubb slår sprekker

Japans beslutning om å frata Sør-Korea landets status som foretrukket handelspartner innebærer bare at Sør-Korea fra nå av får behandling på lik linje med flesteparten av landene Japan handler med. Hensikten er ikke å skade de bilaterale forbindelsene med Sør-Korea, forsikrer Seko.

Japans utenriksminister Taro Kono sier beslutningen er i tråd med frihandelsreglene, og at Sør-Korea får fortsatt nyte godt av sin status på linje med de øvrige ASEAN-medlemmene.

Sør-Korea fordømmer

Sør-Koreas økonomi er eksportavhengig. Landets utenriksminister Kang Kyung-wha kaller Japans beslutning «ensidig» og «tilfeldig». Ministeren sier også at de er «alvorlig bekymret» over beslutningen fordi den utfordrer regionens mål om å utvide den frie handelsflyten.

Sør-Koreas president Moon Jae-in bruker sterkere ord. Han fordømmer Japans beslutning om å fjerne landet hans fra listen. Han kaller beslutningen uforsvarlig og truer med uspesifiserte mottiltak.

– Tokyos egoistiske handling vil påføre verdensøkonomien voldsomme skader ved at globale forsyningsledd blir brutt, sa Moon fredag under et hasteinnkalt regjeringsmøte i Seoul. Møtet ble sendt direkte på fjernsyn.

– Japan bør trekke tilbake sine ensidige og urettferdige tiltak så fort som mulig og innlede dialog, sa Moon med bestemt stemme, iført jakke og skjorte, men ikke slips.

– Ansvaret for det som kommer til å skje heretter ligger helt og holdent i den japanske regjeringens hender, sa Moon.

Les også

Kina om ny Trump-toll: – Ikke riktig måte å gjøre det på

Rivaler og allierte

Nabolandene Japan og Sør-Korea er begge demokratier, markedsøkonomier og allierte med USA. Begge landene står også overfor trusler fra Nord-Korea og er under press fra et stadig mer selvsikkert Kina.

Samtidig har Japan og Sør-Korea gamle konfliktlinjer som går tilbake til tiden til Japans kolonistyre over Koreahalvøya på første halvdel av 1900-tallet.

– Vi lar oss ikke bli bekjempet av Japan igjen, sa Moon under regjeringsmøtet i Seoul fredag.

Sør-Korea skal gradvis styrke sitt motsvar overfor Japan, og Japan bør stålsette seg for «stor skade», uttalte Moon.

– Selv om Japan er en økonomisk makt, og om landet skulle skade vår økonomi, vil vi på samme måte stå klare til å innføre mottiltak, sa Moon.

Moon mener Japans beslutning er en gjengjeldelse etter kjennelser fra sørkoreansk rettsvesen der japanske selskaper er blitt pålagt å utbetale kompensasjon for bruk av sørkoreansk tvangsarbeid under siste verdenskrig.

Moon har flere ganger vist til Japans kolonistyre over Korea-halvøya og understreket uavhengighetskampen som utgjør kjernen i den nasjonale identiteten i begge landene på Koreahalvøya.