DNBs coronascenario: To måneders tiltak kan senke økonomien mer enn finanskrisen

Ringvirkningene av virustiltakene er umulig å spå, men at det blir resesjon er lite tvilsomt. Mens myndighetene legger til grunn en nedgang i fastlandsøkonomien på rundt én prosent, viser DNB Markets beregninger at fallet kan bli mer enn det dobbelte.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener det eneste man nå kan være sikker på er at bildet blir svakt, hvor svakt er vanskelig å si.
 • Ola Alsberg
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

– Å komme med konkrete anslag for økonomien er nå veldig vanskelig. Det skifter hele tiden og det eneste vi vet er at bildet blir svakt – hvor svakt gjenstår å se, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24.

DNB Markets’ beregninger viser at fastlands-BNP kan variere mellom nullvekst og et fall på i overkant av fire prosent alt ettersom hvor lenge tiltakene varer.

Med utgangspunkt i 1,7 prosent vekst i fastlands-BNP før coronakrisen, tyder DNBs modell på at coronaviruset kan gi en tilbakegang på to prosent for hver måned med tiltak.

Det gir følgelig minus 0,3 prosent ved én måned med lav aktivitet, minus 2,3 prosent ved to måneder, og minus 4,3 prosent om viruseffektene skulle vare i tre måneder.

Les også

Norges Bank holder dollar-auksjon torsdag

Anslagene tar også utgangspunkt i at produksjonen kommer opp på normalt nivå straks tiltakene fjernes, mens DNB selv påpeker at en mer gradvis opptrapping er mer sannsynlig.

Under finanskrisen i 2009 falt fastlands-BNP 1,8 prosent, og i resesjonen i 1987/1988 ble det et fall på totalt 2,7 prosent, ifølge DNB.

Finansdepartementet ga forrige uke et anslag om at coronaviruset ville gi én prosent fall i fastlands-BNP i 2020, med forutsetningen om en varighet på coronatiltakene på to måneder.

Det er et fall fra deres tidligere anslag på pluss 2,5 prosent.

– Ikke bare norske tiltak som betyr noe

I Norge ble de omfattende virustiltakene iverksatt i midten av mars og det er fortsatt usikkert hvor lenge de varer.

Aamdal påpeker at det hjelper lite om de norske tiltakene oppheves, så lenge våre handelspartnere fortsatt har strenge restriksjoner.

– Tiltakene for å stanse virusspredningen har ulik effekt på forskjellige sektorer. I noen sektorer er aktiviteten helt stanset, men andre fortsetter i full kapasitet, sier Aamdal.

For kultur og underholdningsbransjen, hotell og matservering og transport utenom sjøfart ventes full stans, mens det for det meste av offentlige virksomhet ventes lik aktivitet som tidligere.

– Tiltakene som regjeringen har kommet med er i større grad rettet inn mot å sikre likviditet og unngå negative spiraler, og ikke for å øke eller holde veksten opp. Man ønsker nå lavere vekst for å unngå smittespredning og da er det også vanskeligere enn vanlig å gjette på utslagene, sier Aamdal.

– Absurd situasjon

Makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken sier banken ikke har laget egne BNP-analyser etter coronakrisen inntraff.

– Men vi ser hvordan ledighetsutviklingen har utviklet seg, og vi vet noe om hvordan det korrelerer med BNP. Da gir to prosent i måneden mening, sier han.

– Det er en nærmest absurd situasjon. Vanligvis snakker vi om desimaler i BNP-endring, nå er det flere prosentpoeng. Det sier noe om hvor kraftig tilbakeslaget i økonomien er, sier han.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

– Bunnen er dypere enn vi tror

Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum sier DNBs tall er langt fra urimelige.

– Det har blitt en bråstopp i økonomien som kommer til å trekke ned både første og andre kvartal. I tredje kvartal vil det trolig hente seg noe opp igjen, sier Jullum.

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier det med stor sannsynlighet blir resesjon som følge av coronaviruset.

– Bunnen er nok dypere enn vi tror, legger han til.

Jullum peker på at vi nå ser langt bredere effekter enn vi trodde innledningsvis, hvor sektorer utenfor reiseliv og tjenesteyting også stenger på grunn av lavere etterspørsel, eller at de har ansatte i karantene.

– Resesjon i den tekniske betydningen av at det er to måneder med BNP-nedgang får vi ganske sikkert, sier sjeføkonomen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. DNB Markets
 3. Coronaviruset
 4. Marius Gonsholt Hov
 5. Frank Jullum
 6. Resesjon
 7. Handelsbanken

Flere artikler

 1. DNB Markets tror corona-bunnen i økonomien er nådd

 2. Betalt innhold

  Børsfallet etter USAs kraftige krisekutt: – Det første tegnet på pengepolitisk impotens

 3. Ny nedstenging kan utsette rentehopp: – Alt avhenger av hva som skjer nå

 4. Sjeføkonom om oljepengebruken: – Mindre enn vi hadde sett for oss

 5. – Viser bare hvor dramatisk dette har blitt