– Hellas står over valget mellom pest og kolera

Den tyske statsministeren Angela Merkel synes at Hellas koster for mye. Den franske presidenten François Hollande synes grekerne allerede har betalt mye.

VALGETS KVAL: Nyvalg står på trappene i Hellas, det kan resultere i et farvel med eurosamarbeidet. Bildet viser en samling av lokale og turister fra høyden ved Akropolis.
Publisert:

– Det finnes ingen enkel løsning for den greske økonomien. Dersom de går ut av eurounionen, vil deres nye valuta svekkes umiddelbart etter oppløsningen og levestandarden til befolkningen vil forverres ytterligere.

– En svakere valuta vil imidlertid bedre konkurransekraften på sikt, sier instituttleder ved Institutt for samfunnsøkonomi på NTNU, Egil Matsen.

Han sammenligner valget om å forbli i eurosonen eller ikke for Hellas som valget mellom pest eller kolera.

Les også

Tyskland vil at Hellas skal bli i eurosonen

Gode reformer hindrer smitte

ALENE: - Hellas er nå ett isolert tilfelle. Ingen andre land står på randen til å kunne forlate eurosamarbeidet, sier samfunnsøkonom Egil Matsen ved NTNU.

– Det økende gapet mellom tyske og greske statsobligasjoner, der renten på de greske statsobligasjonene har steget en del – igjen, antyder at aktører i obligasjonsmarkedet ikke ser på en Grexit som helt usannsynlig, sier Matsen.

Grexit er en tabloid sammentrekning av Greece og Exit, som brukes om en mulig Hellas-avgang fra eurosamarbeidet.

Samfunnsøkonomen tror ikke på en smitteeffekt til de andre kriselandene dersom Hellas forlater valutasamarbeidet, det til tross for fortsatt vanskelig økonomisk situasjon i de andre såkalte PIIGS-landene. (PIIGS-landene referer til landene: Portugal, Irland, Italia, Hellas og Spania, alle ble de hardt truffet av finanskrisen).

Forklaringen hans ligger i at flere gode langsiktige reformer er satt i gang og landene har en langt bedre oversikt over økonomien nå. For Hellas var også krisen mer akutt i 2010 enn i dag.

Les også

Sentralbanksjef: Faren for grexit nesten borte

Mindre bekymret

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets deler Matsens tanker.

Han er mindre bekymret for at en krise i den greske økonomien kan smitte over til de andre landene nå enn det han var for noen år tilbake.

Han viser til brannveggen, «European Stability Mechanism», som er innført av Den europeiske sentralbanken. Brannveggen gjør det mulig å intervenere og støttekjøpe andre lands statsgjeld ved behov. En «brann» i et land skal ikke spre seg videre til andre land.
– Blir det en ny krise i Hellas, tror jeg de andre landene kan være tilbøyelig til å la Hellas gå ut av eurosamarbeidet, har DNB-økonomen uttalt til E24.

Diskusjonen om Hellas plass i EU kommer i forkant av det kommende presidentvalget 25. januar. Venstrealliansen Syriza leder klart foran de andre partiene. Alexis Tsipras som er partileder i Syriza har uttalt at dersom partiet vinner nyvalget vil den harde innstrammingspolitikken snart være historie.
I desember ble det holdt tre avstemminger uten at det bli enighet i demokratiets vugge. Uenigheten har førte Hellas inn i en ny krise.

Les også

Svakeste euro på nesten 10 år - enda svakere krone

- Har allerede betalt mye

UENIGE: Angela Merkel og Francois Hollande strides om Hellas fremtid i eurosonen.

– Hellas har i likhet med Spania allerede betalt en svært høy pris for å være en del av eurosamarbeidet, sier den franske presidenten François Hollande. Han mener at det bør bli grekernes eget valg om de skal være en del av eurounionen eller ikke, ifølge nyhetsbyrået Reuters mandag.

Uttalelsen kommer dagen etter at den tyske statsministeren Angela Merkel gjorde det klart at hun er klar for at Hellas skal forlate eurosonen.

«Den tyske regjeringen mener at en gresk utgang fra eurosonen vil være nesten uunngåelig dersom opposisjonsleder Alexis Tsipras blir regjeringssjef etter valget og forlater budsjettpolitikken og lar være å tilbakebetale landets gjeld», skriver Der Spiegel.

Det tyske magasinet Der Spiegel viser til kilder nær den tyske regjeringen.

Les også:

Der Spiegel: Merkel er klar for «Grexit»Turistene svikter et Hellas i politisk kriseNasjonalforsamlingen i Hellas oppløstFra eurofest til bakrusIMF kutter støtte til HellasNyvalg kan bli dramatisk for Hellas12 stemmer kan hindre ny gresk kriseHellas kan gå mot nye usikre tider

Publisert: