Aps programforslag: Vil øke skattene med inntil 15 milliarder

Programkomiteen i Arbeiderpartiet går inn for å øke skattene med inntil 15 milliarder kroner i neste periode. Det får Høyre til å steile.

SKATTEHEVING: Arbeiderpartiet, her ved finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen.
Publisert:

– Vi foreslår en moderat økning i skattenivået på inntil 15 milliarder kroner i løpet av fireårsperioden. Det tilsvarer om lag summen av vårt skatteopplegg for 2017 og anslagene for innfasingen av skattereformen, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen til NTB.

Programkomiteen vil at Ap skal gå til valg til høsten på et avklart skatte- og avgiftsnivå, slik tilfellet var ved de tre foregående stortingsvalgene.

Det er landsmøtet i Arbeiderpartiet som har siste ord i saken. Allerede nå får Arbeiderpartiet klart svar fra erkerivalen Høyre:

– Jonas Gahr Støre etterlyser av avklaring på skatt fra Høyre, det kan han få: Vi har ikke tenkt å øke skatten med én krone, sier statsråd og nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner i en uttalelse.

Sanner mener Arbeiderpartiet tar «et langt skritt til venstre» med den skatteinnstrammingen partiet nå legger opp til.

– De vil øke skatteregningen på norske arbeidsplasser med flere milliarder kroner, sier Sanner.

– Gjenkjennelig

Les også

Frykter Aps skattegrep gir svenske boligtilstander

KLAR FOR VALGKAMP: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener det brygger opp til ny skattedebatt i Norge, og ikke bare om formuesskatten. Han hevder Ap vil øke skattene for vanlige folk og norske arbeidsplasser i sin nye plan. Arkivbilde.

Ifølge Dagens Næringsliv fordeler skatteøkningen seg på 5 milliarder i høyere formuesskatt, 5 milliarder i økte avgifter, hvorav 3 milliarder er klimarelatert, 3 milliarder som følge av skattereformen og 2 milliarder i økt inntektsskatt.

Marthinsen sier forslaget har en gjenkjennelig Ap-profil.

– Tre av fire vil få om lag uendret eller noe lavere inntektsskatt med vårt opplegg, sier hun.

Som NTB allerede har meldt, legges det ikke opp til å gjeninnføre arveavgiften, fordi denne etter Aps mening i liten grad traff dem med de største formuene.

– Selskapsskatten skal reduseres i tråd med skatteforliket, og fagforeningsfradraget skal økes. Om lag halvparten av skatteøkningen legges på høye inntekter og formuer, mens resten fordeler seg på tetting av skattehull og avgifter særlig rettet mot klimautslipp, fortsetter Marthinsen.

Arbeid og fordeling

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det foreslåtte skatteopplegget vil legge til rette for arbeid, verdiskaping og rettferdig fordeling, samtidig som det bidrar til å finansiere velferdsstatens fellesskapsløsninger.

– Vi må sørge for bedre samsvar mellom inntekter og utgifter for å kunne opprettholde vår finansielle evne til å løse de oppgavene vi ønsker å løse i fellesskap, sier Støre.

Han mener Ap har større ambisjoner på dette området enn regjeringspartiene Høyre og Frp.

Les også

Disse landene er på lønnstoppen i Europa

Samtidig innebærer programkomiteens forslag at Ap godtar en god del av de skattereduksjonene regjeringen har gjennomført siden 2013. Totalt har regjeringen redusert skattene med over 20 milliarder kroner.

Mener regnestykket ikke går opp

Ap får ikke bare kritikk for å øke skattene. Høyre mener også regnestykket ikke går opp når man sammenligner alle lovnadene partiet har kommet med mot de skatteøkningene programkomiteen foreslår å gjennomføre:

– Hvis Arbeiderpartiet skal innfri alle de løftene de har gitt den siste tiden må Ap enten avlyse løfter på løpende bånd i et nytt partiprogram, eller så må de øke skattene langt mer enn det de nå sier, sier Jan Tore Sanner.

Høyres Nikolai Astrup har tidligere vært ute og kritisert Arbeiderpartiet for det samme.

– 15 milliarder er langt unna å finansiere løftene Ap har kastet rundt seg med, sier Sanner med henvisning til tidligere regnestykker som viser at noen av Aps løfter koster mellom 25–32 milliarder.

– Hvis du har jobb, eier hus, bil og hytte, så må du regne med økt skatt, fortsetter han.

Les også

Ap dropper avgift på arv

Les også

Slik vil Ap ramme boligspekulantene

Les også

Ingen Sp-støtte til Aps Lofoten-kompromiss

Publisert: