Olsen om rentepolitikken:
- Rommet for ytterligere kutt ble gradvis brukt opp

Sentralbanksjef Øystein Olsen tror verdens sentralbanker vil måtte tenke ut nye måter å stabilisere økonomien på, etter at renteverktøyet snart er brukt opp.

REKORDLAV: Grafen viser den historiske utviklingen i den norske styringsrenten fra starten av 1900-tallet. Ikke ved noen sentralbanksjefers årstaler har styringsrenten vært så lav som den er når Olsen går på talerstolen torsdag kveld.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Jan Lilleby
Publisert:

De siste årene har vært tøffe for verdens sentralbanker, og flere har sett seg nødt til å tvinge styringsrentene ned i null og videre. Som følge av oljeprisfallet har sentralbanksjef Øystein Olsen blitt presset inn i denne gruppen og satt styringsrenten ned tre ganger siden desember 2014.

– I kjølvannet av finanskrisen har allerede lave renter kommet enda lenger ned. Sentralbanker har gjennomført store reduksjoner i styringsrenten for å motvirke nedgangen.

– Men rommet for ytterligere kutt ble gradvis brukt opp. I denne situasjonen har sentralbanker vist evne til å tenke nytt, sier Olsen i sin årstale torsdag.

Les også

Laveste rente noensinne når en sentralbanksjef holder årstalen: – Et kjempeeksperiment som vi ikke vet hvor ender

Sentralbanksjefen var tydelig på at denne situasjonen nå har svekket effekten av videre rentekutt og at også Norges Bank må tenke ut nye veier å gå.

En av årsakene til dette er at dagens situasjon, hvor flere sentralbanker har slåss om å sikre lav valutakurs, har satt systemet under press. Effekten av ytterligere rentekutt kan dermed være svekket.

– Når omgivelsene skifter, må også sentralbanker være i stand til å omstille seg og tenke nytt. Vi må lære av det vi har bak oss, være forberedt på brå skift og jakte nye løsninger, sier Olsen til de fremmøtte.

Ber andre ta ansvar

Sentralbanksjefen var helt klar på at den vanskelige tiden Norge nå går inn i med lavere oljepriser og større arbeidsledighet ikke kan takles av Norges Bank alene.

– I en omstillingstid er det helt avgjørende at banker stiller opp og yter kreditt til prosjekter og bedrifter som skal gi grunnlag for ny vekst.

– I finanspolitikken har vi større muskler enn de fleste. Krefter er bra, så lenge de brukes fornuftig. Partene i arbeidslivet ser ut til å erkjenne alvoret i situasjonen og er innstilt på å gjøre sin del av jobben. Pengepolitikken kan innrettes slik at den gjør nødvendige omstillinger i økonomien lettere, sier Olsen.

Les også

Økonomene om sentralbanksjefens årstale 2016

Han legger til at bankene må bidra til den økonomiske veksten ved å sikre kapital så vel som å ikke motvirke pengepolitikken ved å holde innskuddsrenter høye.

I Europa har sjef i den europeiske sentralbanken Mario Draghi slitt mye med dette, og flere av bankene i eurosonen har svært høye risikopremier på lånene sine.

Historisk lav rente

Olsen er ikke den eneste som mener sentralbanken må få hjelp til å heve veksten i norsk økonomi fremover.

– Det ser ut til at vi har kommet til et punkt hvor sentralbanker og pengepolitikk har fått en altfor stor del av ansvaret for å skape økonomisk vekst, sa Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB Markets til E24 i forkant av talen.

Han pekte på at vi per i dag har den laveste renten vi noensinne har hatt, og at vi ikke enda kjenner konsekvensene av en slik pengepolitikk. I tillegg understreker Dørum at sentralbanken skal være forsiktige med å styre pengepolitikken kun etter inflasjonsmålet.

– Et mål om lav og stabil inflasjon er bra i seg selv, men et slikt mål kan ikke og bør ikke være en tvangstrøye, sier Dørum.

Også økonomiprofessor Ola Grytten ved NHH understreker at det er farer knyttet til pengepolitikken flere av verdens sentralbanker i dag fører.

– Det er bare å se rundt deg. Det er ingen ny gjeldskrise i verdensøkonomien. Men det ligger en latent fare der.

– Med så lav rente og ved å «trykke penger» er det fare for at bobler kan oppstå ganske raskt, sier Grytten.

I sin tale understreket Olsen at en stabil inflasjon fortsatt vil være blant sentralbankens viktigste mål.

Les også

– Han bør gi et klart signal

Les også

Slik har norsk økonomi utviklet seg under Øystein Olsen

Les også

– Et kjempeeksperiment som vi ikke vet hvor ender

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Årstalen 2016

Flere artikler

  1. – Et kjempeeksperiment som vi ikke vet hvor ender

  2. Dette skal redde økonomien når renten står i null

  3. Årstalen på 1-2-3

  4. Dette mener ekspertene om talen: – Første steg for å varsle nye tider i Norges Bank

  5. Betalt innhold

    Det norske inflasjonsmålet ble født 2. juli 1997 i Thailand