Frykter tomme leiligheter vil gi boligprisspiral

Stigende boligpriser og lav rente gjør det attraktivt å investere. Flere økonomer frykter at kjøperne nå ikke leier ut, men lar boligene stå tomme mens de venter på ytterligere prisoppgang. Det kan føre til færre boliger på markedet, og enda høyere priser.

LØNNSOM UTEN UTLEIE: Med den ventede prisveksten i Oslo trenger man ikke lenger leie ut eller bo i boligen for at investeringen skal være lønnsom, sier sjefsøkonom.
 • Bendik Støren (Bergens Tidende)
Publisert: Publisert:

– Leien utgjør stadig mindre andel av regnestykket for en boliginvestor. I tillegg er det komplisert å leie ut også, du må håndtere leieboerne, og så videre, sier sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika til E24.

– For rike mennesker, når renten er så lav, er det ikke lenger maktpåliggende å leie boligen ut, sier han.

Dermed frykter han at boligprisutviklingen kan komme til en ny fase, der det ikke lenger blir en selvfølge at det bor folk i byens dyre hus og leiligheter.

– Vi ser det i byer som Stockholm, New York og Paris, der boliger blir kjøpt som frimerker, og ikke leid ut. Det driver prisene videre opp, sier Andressen.

Han tror vi nå er i overgangsfasen til en slik utvikling i Oslo.

Økt pris gir ikke lenger økt igangsetting

Selv om Andreassen lenge har sagt at boligprisene har vært for lave til at det blir satt i gang nok nybygging, mener han at denne effekten nå er tatt ut.

– Det vil ikke ha noen stor funksjon for igangsettingen å ha ti prosent vekst fremover, slik det er ventet. Det er ikke der problemet ligger lenger, sier Andreassen.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Samfunnsøkonomisk analyse, er enig.

– Problemet ligger ikke i for lave priser, men heller i for lav tilgang på tomter og infrastruktur, for lav kapasitet hos entreprenører samt i saksbehandlingen i kommunen, sier Bjørnstad.

Han tror det allerede er en del boliger som kjøpes uten å bli brukt store deler av året. For eksempel personer som bor i en annen by og eier en leilighet i Oslo, illustrerer han.

– En skal heller ikke se bort fra at folk vil investere i bolig bare for å ha de på lager, når avkastningen er så lav andre steder. Dette er en ny etterspørselsgruppe, som kan føre til en selvforsterkende effekt på prisene, sier han.

Høy risiko

Les også

Eksperter etter vårens boligprispress: – Håper høsten ikke blir like voldsom

Det er ventet fortsatt kraftig prisstigning på boliger de neste årene. Fra og med 2016 til og med 2019 anslår SSB at boligprisene vil stige med 22,4 prosent. I juni i år var boligprisene Oslo hele 13,4 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Bjørnstad understreker imidlertid at det ikke er risikofritt å investere i bolig, selv om det kanskje kan se sånn ut på utsiktene.

– Når finansieringskostnadene er så lave skal det mye til for at et kjøp ikke blir lønnsomt. Men det er høy risiko. Potensialet for fall er absolutt til stede, dersom vi skulle få et økonomisk tilbakeslag, sier han.

Må strupe etterspørselen

For å bremse prisveksten mener Bjørnstad etterspørselen må tøyles. Økt bygging, slik byrådet i Oslo legger opp til, kan ikke stabilisere markedet, mener han.

– Hvis en ikke bruker virkemidler for å stabilisere etterspørselen, er man prisgitt prisveksten i markedet.

Han mener økt skatt på bolig er det som må til.

Les også

Meglere spår rekordsommer i boligmarkedet

– Mest nærliggende er eiendomsskatt eller boligskatt. Det er fortsatt en rabatt i formuesskatten for eiendom. I tillegg er det rentefradraget, som er et skattefritak det og.

Også Andreassen mener det må komme nye tiltak. Han foreslår å følge kanadiske Vancouvers eksempel, og innføre restriksjoner på å eie tomme leiligheter.

– Hvis vi får en ny prisgalopp til høsten, og folk kjøper for å samle opp, må det komme noen reguleringer for å hindre at leilighetene blir stående ubrukt, sier han.

Les også

Økonomer frykter ukontrollert dansk boligkrise:
– Jeg er mer bekymret for Norge

Les også

Økonom om «overdrevet» boligkrise i Oslo: – Tar helt feil

Les også

Flere kommuner krever inn eiendomsskatt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Boligmarkedet
 2. Bolig
 3. Eiendom
 4. Eika Gruppen
 5. Skatter og avgifter

Flere artikler

 1. Dette kan få boligprisene til å snu

 2. Boligtørke i Oslo kan gi kraftig prishopp: – Etterspørselen er helt ekstrem

 3. Sjeføkonom tror på meglertoppens ville boligspådom

 4. Opplever stadig mer «boligflipping»: – Fort inn, fort ut. Det er lettjente penger

 5. Så mye bommet ekspertene på boligprisveksten