Kun 2 prosent av kommunene vil slå seg sammen

Minst 10 prosent av kommunene sier nei til sammenslåing med andre kommuner, kun 2 prosent sier ja.

BER OM UNNTAK: Hemnes i Nordland er en av de 42 kommunene som ikke ønsker kommunesammenslåing. Illustrasjonsbilde fra Hemnesberget i kommunen.

Scanpix NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Minst 42 kommuner har bestemt seg for at de ikke vil slå seg sammen med andre kommuner, skriver Nationen , som har samlet informasjon fra fylkesmennene i 17 av de 18 fylkene hvor kommunereform er aktuelt.

Det er bare i Hedmark og Møre og Romsdal at det ikke er noen kommuner som har bestemt seg for å gå imot sammenslåing, i de 15 andre fylkene er det minst 42 kommuner som har bestemt seg for å være alene. Kun ni kommuner ønsker sammenslåing. Om et halvt år må kommunene ha bestemt seg.

Folkeavstemning

Hemnes er en av kommunene i Nordland som sier nei til sammenslåing, fordi de ikke har noe å vinne på det, ifølge ordfører Christine Trones (H).

– For det første er vi en kraftkommune. Vi har så langt gode kraftinntekter som gjør at vi kan opprettholde et høyt servicenivå. I tillegg er vi eneste kommune på Helgeland uten eiendomsskatt på privat bolig. Ved harmonisering med andre, er det et onde som vil bli tilført innbyggerne våre, sier hun til avisen.

På Sør-Jæren skal det 25. april være folkeavstemning om sammenslåing av kommunene Time, Klepp og Hå. Stavanger Aftenblad skriver at det nå blåser en ja-vind over Jæren. For tre år siden var bare en av ti politikere i Hå for kommunesammenslåing. Nå sier nærmer seks av ti ja til å slå sammen Time, Klepp og Hå, skriver avisen, som har gjort en spørreundersøkelse blant de 91 politikerne som utgjør kommunestyrene i de tre jærkommunene. 80 politikere har besvart undersøkelsen.

Selv om flere av politikerne sier ja til sammenslåing, er de usikre på utfallet av folkeavstemningen 25. april.

Knapp motstand

En meningsmåling utført av Sentio for Klassekampen ved nyttårsskiftet viste at det fortsatt er flertall i befolkningen mot kommunesammenslåing, men det er bare så vidt.

50,6 prosent av de spurte svarte at de ikke ønsker at deres kommune skal slås sammen, som er noe lavere enn i august da 55,9 prosent svarte det samme. 44,8 prosent sa ja til sammenslåing med én eller flere nabokommuner, mot 35,5 prosent i august.

Kommunene har frist på seg til 1. juli med å fatte vedtak om de ønsker å slå seg sammen.

Les også

111 ordførere i opprop mot kommunesammenslåing

Les også

– Veldig få prosjekter blir avvist fordi de er for dyre

Les også

– Oljebremsen vil komme til Oslo

Flere artikler

  1. Kommuneforsker spår nok en nei-mandag

  2. 8 av 31 kommuner sier ja til sammenslåing

  3. Bjørnøy vil kutte kommunetall i Buskerud kraftig

  4. Annonsørinnhold

  5. Flest sa nei til sammenslåing på supermandag

  6. De rødgrønne krever utvidet kommunefrist