Dagbladet: Regjeringen kutter formueskatten med 1,1 mrd.

Nok en avis varsler om kutt i formueskatten før statsbudsjettet legges frem onsdag.

KLAR FOR SKATTEKUTT: Det ligger opp til skattekutt når finansminister Siv Jensen (t.v.) legger frem forslag til skattereform og statsbudjsett for 2016 onsdag. Her er hun avbildet med statsminister Erna Solberg.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Dagbladet skriver tirsdag at regjeringen kommer til å kutte formuesskatten med 1,1 milliard kroner i neste års statsbudsjett.

Lekkasjen kommer bare en dag før budsjettet legges frem sammen med forslaget til en ny skattereform. VG skrev allerede 6. september at det kommer nok et kutt i formuesskatten i neste års statsbudsjett, men avisen skrev at kuttet vil ligge på rundt 1,3 milliarder.

Ifølge VG planlegger regjeringen å bruke omtrent halvparten av de 1,3 milliardene på å kutte satsen i formuesskatten fra 0,85 til 0,8 prosent, og at den andre halvdelen av beløpet skal brukes til å øke bunnfradraget ytterligere.

Dagbladet har ikke noen detaljer om beløpet på 1,1 milliard både går til å kutte satsen og øke bunnfradraget, eller bare én av delene.

Kontroversiell skatt

Regjeringen har lenge jobbet med å redusere formuesskatten, en skatt som rammer enten du har tjent penger det aktuelle året eller ikke.

Formuesskatten treffer i dag (for 2015) på verdier over 1,2 millioner (2,4 millioner for ektepar) og har en sats på 0,85 prosent (0,7 prosent går til kommunen din og resten til staten).

Regjeringen har allerede kuttet skatten mye. For 2014 måtte man ut med 1,0 prosent for verdier over én million. I 2013 var satsen 1,1 prosent for verdier over 870.000.

På grunn av måten verdiene dine beregnes i selvangivelsen oppføres aksjer og investeringer langt høyere enn eiendomsinvesteringer (ligningsverdien av din egen bolig skal ikke være mer enn rundt 25 prosent av estimert markedsverdi og sekundærboliger som hytter og utleieleiligheter skal utgjøre rundt 60 prosent).

Motstanderne av skatten peker på at utformingen både gjør det mer lukrativt skattemessig å investere i eiendom enn bedrifter og aksjer, og at bedriftseiere ofte må ta utbytte fra bedriften for å betale skatten. Forsvarene peker på at en fjerning av skatten i stor grad vil komme de mest velstående til gode.

Selv om et kutt i formuesskatten vil redusere skatteregningen for mange velstående betydelig, betyr ikke det at man klarer å betale null i skatt (å bli såkalt «nullskattyter»), ettersom man ikke slipper unna lønns- og utbytteskatt.

Les også

- Milliardgevinster å hente

Les også

Dagbladet: Regjeringen med krisepakke til Sør- og Vestlandet

Les også

Kilder til DN: Jensen vil gi ni av ti lavere skatt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Statsbudsjettet

Flere artikler

  1. Norges 50 rikeste får en milliard i skattelette

  2. Kunne fjernet skatt for 260.000 nordmenn uten å svekke budsjettet

  3. Finansministeren med ekstra «moroskatt»: Blir dyrere å ha det gøy

  4. I dag må Siv Jensen kutte denne skatten igjen

  5. Statsbudsjettet på 1-2-3