Grønn strid forsinker budsjettforhandlingene

Budsjettforhandlingene på Stortinget trekker ut i tid. Strid og uenighet om det grønne skiftet skal være en av grunnene til at finansdebatten trolig må utsettes.

Regjeringens har ønsket å bruke mer av bistandsbudsjettet på hjemlige tiltak i forbindelse med økningen i antallet asylsøkere til Norge, noe samarbeidspartiene Venstre og KrF har motsatt seg. Nå er det også uenighet i forbindelse med det grønne skifte.
Publisert: Publisert:

– Vi er ikke i mål. Det vil nok få noen konsekvenser for Stortingets program fram mot jul, sa finanskomiteens leder Hans Olav Syversen til NTB etter at et snaut timelangt forhandlingsmøte mellom regjeringspartiene og samarbeidspartiene var over tirsdag ettermiddag.

Det var meningen at samtalene skulle gjenopptas på kvelden, men slik ble det ikke. Rett før klokken 18.00 tirsdag ble det klart at partene først skulle møtes på nytt dagen etter. Forhandlingene ble innledet for to uker siden.

Grønn dreining

Regjeringens har ønsket å bruke mer av bistandsbudsjettet på hjemlige tiltak i forbindelse med økningen i antallet asylsøkere til Norge, noe samarbeidspartiene Venstre og KrF har motsatt seg.

Her har noen av de tøffeste rundene stått, men i øyeblikket er det minst like stor diskusjon om det såkalte grønne skiftet, som særlig Venstre, men også KrF er opptatt av.

– Det er svært viktig for Venstre at vi får et statsbudsjett som bidrar til at klimautslippene går ned, og at det grønne skiftet vi har satt i gang i tidligere budsjettavtaler med regjeringen forsterkes og stimuleres ytterligere, sier finanspolitisk talsperson i Venstre Terje Breivik til NTB.

Les også

Venstre legger fram 15 budsjettkrav

Leder i Venstre Trine Skei Grande under tidligere budsjettforhandlinger. Partiet krever betydelig satsing på grønne næringer og reduserte skatter for næringslivet generelt.

– Ikke pisk

Venstre krever betydelig satsing på grønne næringer og reduserte skatter for næringslivet generelt. Men partiet insisterer på at miljøavgiftene økes, noe regjeringspartiene har store problemer med å akseptere.

Økte drivstoffavgifter, ikke minst på diesel, er blant de konkrete kravene. Det samme er høyere CO2-avgift, også på norsk sokkel.

– Det grønne skiftet er en av de største utfordringene. Vi er nødt til å ha en veksling – vi kan ikke bare bruke pisk, vi må også bruke gulrot, innrømmer Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson Hans Andreas Limi overfor Aftenposten.

Les også

Høyre varsler ny skattefest for sine rike onkler

Andre på rad

Den langsomme framdriften innebærer i praksis at finansdebatten, et av årets viktigste ordskifter i Stortinget, ikke vil bli avholdt som planlagt 26. november.

Ifølge TV 2 er andre desember blinket ut som ny dato. Det blir i så fall andre året på rad at finansdebatten må utsettes.

– Det kan holde hardt å rekke den opprinnelige fristen, men det er viktigere at landet får et godt budsjett. Stortinget skal få vedtatt et budsjett i god tid før jul, sier Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten.

– Det var spesielle utfordringer i forkant av disse forhandlingene, og det tar det litt tid å nøste opp i, sier Limi.

Opplever en god tone

De fire finanspolitikerne som nå forhandler, har som mål å bli enige uten å bringe samtalene opp et nivå, til de parlamentariske lederne.

Partitoppene er uansett godt orientert om forhandlingene, slik de alltid er. Ifølge Aftenposten ble også Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg koblet tettere på i helgen. Budsjettet skal også ha vært blant temaene på en såkalt «5c-middag» mandag- en månedlig seanse oppkalt etter et punkt i samarbeidsavtalen.

– Det er ingen tvil om at de fire partilederne har snakket sammen i løpet av helgen for å sørge for at handlingsrommet er blitt litt større, sa statsministeren da hun var på Stortinget tirsdag for å svare på en interpellasjon fra stortingspresidenten.

Solberg er ikke bekymret for framdriften i samtalene som nå er på overtid.

– Jeg opplever at vi har en god tone, sier hun.

Publisert: