Statoil åpnet kontor i Nederland etter norsk skattereform

Etter nye skatteregler i Norge fra 2012, drives mye av den internasjonale virksomheten til Statoil fra Nederland. Hensikten er å unngå dobbeltbeskatning.

Statoil har minimalt med aktivitet i Nederland, men har likevel sluset flere titall milliarder kroner gjennom kontoret i Rotterdam til de siste fire årene. Her er Statoil-sjef Eldar Sætre.

Foto: Frank Augstein AP
  • NTB
Publisert: Publisert:

Den internasjonale virksomheten i land som blant annet Brasil, Canada, Venezuela, De forente arabiske emirater, India og Tyrkia styres fra et kontor med 15 ansatte i Rotterdam, som styrer 39 ulike holdingselskaper for Statoil, skriver Dagens Næringsliv.

Selv om Statoil har minimalt med aktivitet i Nederland har selskapet de siste fire årene sluset flere titall milliarder kroner gjennom kontoret i Rotterdam til land over hele verden, skriver avisen.

Årsaken skal være en norsk skattereform fra 2012 som innebar at Statoil ikke lenger kunne trekke fra kostnader i utenlandsvirksomheten mot den norske skatten selskapet betalte.

Statoil, som eies med 67 prosent av staten, valgte derfor å opprette et eget kontor i Nederland for å unngå å betale dobbel skatt.

– Totalt sett vil jeg si at vi unngår en dobbeltbeskatning på toppen av det skattetrykket vi har. Vi ønsker å unngå at den samme inntekten skattlegges flere ganger, etter at vi har skattet med høy prosent i landet der inntekten er skapt, sier skattedirektør Finn Lexow i Statoil til avisen.

– Norge taper ingenting på dette. Men vi unngår beskatning på vei hjem, sier Lexow.

Finansdepartementet ønsker ikke å kommentere Statoils kommersielle vurderinger, men statssekretær Jørgen Næsje (Frp) avviser at Statoil må betale skatt av allerede beskattede utenlandsinntekter.

Les også

Statoil tror Trumps effekt på klimapolitikken i USA er kortvarig

Les også

Oljeindustrien sliter fortsatt

Les også

Dette skjer denne uken

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Statoil åpnet kontor i Nederland etter norsk skattereform

  2. Stordalen slår tilbake mot skattekritikken

  3. I syv år har Hans Christian Holte tatt inn tusenvis av milliarder kroner. Snart skal han dele dem ut.

  4. - Arbeidsplasser kan forsvinne ut av Norge

  5. Her er Stordalens skatteforslag til Stortinget