Røe Isaksen om omstridte provisjoner i reiselivet: Vil skaffe oversikt over «Syden-metoder»

Næringsminister Torbjørn Røe-Isaksen (H) vil skaffe seg oversikt over hvor stort problemet med tvilsomme provisjoner i reiselivet er. Han utelukker ikke lov-endringer.

VIL SKAFFE OVERSIKT: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil skaffe seg et bilde av hvor stort problem returprovisjoner er i norsk reiseliv før han lover endringer. Her foran en av våre store turistattraksjoner, vikingskipene på Bygdøy i Oslo.

Foto: Terje Pedersen/ NTB scanpix
  • Eric B. Utheim
Publisert:

Er det et utbredt fenomen i norsk reiseliv at butikker og restauranter betaler guider for å lede flokker med pengesterke turister til akkurat deres establisement? Og at de som ikke betaler, gås forbi?

Som E24 meldte tirsdag, har Senterpartiets Geir Pollestad stilt skriftlig spørsmål til ministeren om han akter å gjøre noe med det førstnevnte beskriver som «Syden-metoder vi ikke ønsker i Norge».

– Tilbudt kunder mot betaling

Bakgrunnen er at flere medier, blant annet Dagens Næringsliv, i sommer meldte om butikker som ble forbigått av store turistgrupper, fordi de ikke var villig til å betale.

Geir Pollestad (Sp)

Foto: Berit Roald NTB scanpix

En butikkeier på Bryggen i Bergen fortalte Bergensavisen at de var tilbudt kunder mot betaling.

Geir Pollestad i Sp krever nå lovendring før neste turistsesong. Næringsministeren sier han vil utrede problemets omfang før han foretar seg noe.

– Jeg skjønner godt at næringsdrivende ikke ønsker å betale ekstrabeløp for at turister skal komme innom, men om det skal bli ulovlig er jeg mer usikker på, sier Røe Isaksen til E24.

Les også

Nå får Oslo sin første helelektriske cruiseferge

– Det første vi må gjøre er å danne oss et bilde av utbredelsen, og hvordan dette skjer i praksis. Jeg er i utgangspunktet åpen for å endre regelverket, men vi kan ikke innføre lovforbud basert på oppslag i DN, sier statsråden.

– Vi må få en vurdring av dagens regelverk, samt en juridisk vurdering av eventruelle regelendringer.

– Ikke ulovlig i dag

Røe Isaksen, som også er konkurranseminister, vil be departementets konkurranseavdeling vurdere lovligheten opp mot dagens regelverk.

– Det er et godt spørsmål Geir Pollestad stiller, så godt at Ove Trellevik i Høyre stilte det for to måneder siden, sier han - og viser til partikollegaen som tok opp problemstillingen i skriftlig spørsmål i september.

– Ove tok det opp etter at vi begge var på et møte i Bergen, hvor dette ble tatt opp av en næringsdrivende i Sogn og Fjordane. Vi hadde en runde om hvorvidt dette er ulovlig i dag, med dagens regelverk. Det er det i utgangspunktet ikke. Men det kan utformes slik at det er i en gråsone.

CRUISE-KONTROLL: I sommer fortalte turistbutikker i Flåm at de ble forbigått av store grupper med cruiseturister fordi de ikke var villig til å betale guidene provisjon.

Foto: Hommedal .marit NTB scanpix

Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv har sagt til E24 at det er forskjell på provisjon mellom to selskaper, og provisjon gitt til enkeltpersoner.

– Det er nettopp problemstillingen. Det er tilfeller hvor dette åpenbart er ulovlig, der det er snakk om penger under bordet for eksempel, sier Røe Isaksen - og påpeker at i disse tilfellene finnes det allerede anvendbare regler.

– Men det kan være gråsoner. En turoperatør som har avtale med en restaurant om å stoppe innom med jevne mellomrom, og hvor avtalen er gjort i en åpen runde, er en helt annen problemstilling enn om enkeltguider tar betaling direkte.

Les også

Tar opp reiselivets provisjonspraksis i Stortinget: Vil forby «Syden-metoder»

Rekker ikke før sommeren

– Hvordan skal dere skaffe oversikt over problemet?

– Sannsynligvis sitter ikke skatteetaten på hvor disse pengene kommer fra, det er vanskelig å få oversikt i detalj. Vi må derfor kontakte næringsorganisasjoner og snakke med deres medlemsbedrifter for å få forståelse av omfanget, samt hente info fra akdameiske miljøer - NHH har gjort noe arbeid rundt dette.

– Hvilke sanksjoner og endringer kan dere ende opp med å innføre?

– Det er det alt for tidlig å si noe om.

– Pollestad vil ha endringer før neste turistsesong. Mye av turistnæringens arbeid før sommeren starter allerede nå?

– Vi må som alltid, slik utredningsinstruksen krever, gjøre dette skikkelig. Lov- og regelendringer som Stortinget skal behandle og iverksette er ikke mulig før sommeren. Men det er mulig vi klarer å hente inn mer info, og at vi kan si mer om situasjonen opp mot dagens regelverk innen neste sesong.

Les også

Vil kjøre med nytt navn

Les også

Nå er Norwegian klare for Brasil: Første avgang til Rio går 31. mars

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Sp tar omstridt provisjonspraksis til Stortinget

  2. Coronaviruset har gjort tusenvis arbeidsledige - i Flåm mistet bygda livsgrunnlaget over natten

  3. EU har godkjent brexitavtalen

  4. Annonsørinnhold

  5. Visste om Jensens omstridte hytteavtale – så ingen grunn til å reagere

  6. Namsfogd merker trykket etter forbrukslånsvekst