Prisene steg med 0,9 prosent i februar

– Jeg tror ikke Norges Bank vil endre synet på inflasjonen av tallene. Dermed ligger det an til at Norges Bank høyner rentebanen og legger inn en renteheving i september, sier sjefanalytiker Erik Bruce. 

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Konsumsprisene for norske forbrukere steg med 0,9 prosent fra januar til februar. De siste tolv månedene har prisene steget med 2,2 prosent, ifølge SSB.

Prisveksten som Norges Bank setter renten etter, kjerneinflasjonen, steg 0,8 prosent i februar, etter å ha falt 0,8 prosent i januar. Dermed steg årsveksten til 1,4 prosent.

Kjerneinflasjonen måler prisveksten justert for energipriser og avgiftsendringer.

Sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix

Kronen styrkes

Konsensusforventningene for kjerneinflasjonen på tolvmånedersbasis lå på 1,3 prosent, mens DNB Markets hadde på forhånd ventet at kjerneinflasjonen ville stige 0,4 prosentpoeng til 1,5 prosent i februar. Nordea ventet at februar-tallene ville lande på 1,2 prosent.

– Det var litt sterkere enn ventet. Matvareprisene økte bra, flyprisene er opp på måneden, sier sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea til E24.

Kronen styrkes umiddelbart i etterkant av tallslippet. Mot euro styrker kronen seg rundt 0,33 prosent, til 9,615 kroner. Bevegelsen er omtrent lik mot dollar, som i minuttene etter nyheten koster 7,804 kroner.

Les også

SSB ser tre grunner til raskere renteløft

Tror Norges Bank høyner rentebanen

– Kjerneinflasjonen er fortsatt under Norges Banks forventninger, men jeg tror det har mye med at det har vært veldig sterke priskutt under salget av klær- og skotøy, og det pleier å komme tilbake i mars når salget går tilbake, sier Bruce.

– Jeg tror ikke Norges Bank vil endre synet på inflasjonen av tallene. Dermed ligger det an til at Norges Bank høyner rentebanen og legger inn en renteheving i september, sier Bruce.

Elektrisitetsprisene opp 16,3 prosent

Økte priser på mat, elektrisitet og transporttjenester bidro mest til månedsveksten i konsumprisene, mens prisene på bøker og klær bidro til å dempe nedgangen.

Også på årsbasis er strømprisen én av de største bidragsyterne til prisveksten. Det siste året har prisen for elektrisitet inkludert nettleie steget med 16,3 prosent, og februar bød på en toppnotering, ifølge SSB.

Klesprisene falt 1,4 prosent fra januar til februar, og er ned 6,1 prosent de siste tolv månedene.

I forrige uke nedjusterte Finansdepartementet det norske inflasjonsmålet fra 2,5 prosent til 2,0 prosent.

Les også

Økonom om Norges Banks regionale nettverk:– Nærmer seg tre prosent vekst

Les også

Denne ukens nøkkeltall kan avgjøre Olsens neste rentetrekk

Les også

Kraftig kronehopp etter inflasjonsgrep

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Inflasjon
 2. Statistisk sentralbyrå
 3. Norge
 4. Norges Bank

Flere artikler

 1. Strøm- og matpriser dro opp prisveksten: – Betydelig høyere enn ventet

 2. Svakere inflasjon enn ventet: – Skaper usikkerhet om renteøkning

 3. Uventet lav inflasjon i januar etter januarsalg

 4. Annonsørinnhold

 5. Svakere inflasjon enn ventet i oktober

 6. Inflasjonen langt over forventningene i januar