Norge og EFTA fornyer frihandelsavtalen med Tyrkia

Norge og resten av EFTA-landene er enige om å modernisere frihandelsavtalen med Tyrkia. Næringsminister Monica Mæland (H) er fornøyd med utfallet. 

Arkivbilde av næringsminister Monica Mæland
  • NTB
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Fredag deltok næringsminister Monica Mæland på Det europeiske frihandelsforbundets (EFTA) ministermøte i Genève, der forholdet til Tyrkia var et av hovedtemaene.

På møtet ble det klart at EFTA oppgraderer avtalene med eksisterende frihandelspartnere.

– Jeg er veldig glad for at vi har blitt enige med Tyrkia om dette. Det er spesielt viktig for Norge at man nå har fått et godt rammeverk for handel med tjenester, sier næringsministeren.

Etter det E24 får opplyst har ikke den ferske politiske konflikten mellom Tyrkia og Nato etter øvelsen ført til noen hindringer for handelsforhandlingene.

Handelsavtalen med Tyrkia er den eldste avtalen EFTA-landene har, og ønsket om en oppdatert avtale skal ha blitt tatt opp da kongeparet var på statsbesøk i Tyrkia i 2013. Nå er den oppdaterte avtalen altså i boks.

Næringsminister Mæland diskuterte også andre frihandelsavtaler og brexit da hun møtte sine EFTA-kolleger i Genève.

– Diskusjonene vi har internt i EFTA om brexit og hvordan adgangen til det britiske markedet kan bevares er svært nyttig og veldig viktig, sier næringsminister Mæland.

Nye elementer

Endringene innebærer at avtalen nå også inkluderer punkter om handel med tjenester, dekker miljø og arbeidstagerrettigheter, i tillegg til handel med fysiske varer.

Den tyrkiske økonomiministeren Nihat Zeybekci deltok på markeringen om at forhandlingene er avsluttet.

Mæland diskuterte også andre frihandelsavtaler og brexit med sine kolleger i EFTA. Hun påpeker at det er viktig å fortsette EFTA-arbeidet med frihandelsavtaler til tross for handelsbegrensninger i andre deler av verden.

EFTA ble stiftet i 1960 for å legge til rette for økt handel, vekst og velstand blant medlemslandene. Frihandelsområdet består i dag av Norge, Island, Sveits og Liechtenstein.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Monica Mæland
  2. Tyrkia

Flere artikler

  1. Næringsministeren før G20-toppmøte: Global handelskrig kan sette Norge i skvis

  2. Fortsatt ingen enighet om frihandelsavtale – midlertidig avtale på plass

  3. Norge, Island og Liechtenstein ønsker felles forhandlinger med Storbritannia

  4. Norges forhandlinger med britene skyter fart

  5. Nybø tror fristen ryker for avtale med Storbritannia